I en ny studie, publisert i tidsskriftet PLOS One, peker forskerne på hele 13 gener som påvirker hvilke resultater vi får av ulik type trening.

De 3000 deltakerne i studien hadde samme treningsprogram, men opplevde ulike resultater. De hadde vel å merke ulikt kosthold og noen hadde skader, men likevel mener forskerne at forskjellene skyldes noe helt annet.

Studien er omtalt av forskning.no.

Ulike gener for ulik trening

Deltakerne ble testet på muskelstyrke, kondisjonstrening og eksplosive øvelser med høy intensitet over kort tid.

For kondisjonstrening påvirket genene hele 44 prosent av resultatene, mens 10 prosent av resultatene fra den intense treningen skyldtes gener, ifølge studien.

– Forskningen vår antyder at de nåværende retningslinjene for helse og trening, som fokuserer på generiske treningsprogrammer, ikke tar hensyn til individets genetikk, skriver forskerne bak studien.

Men hvorfor?

Gener har flere varianter

Hvert gen har ulike varianter, og ulike genvarianter kan påvirke hvor effektivt genet er. Forskerne tror at det er nettopp disse variasjonene som gir de ulike utslagene på akkurat samme trening.

Under studien målte forskerne blant annet økning i evne til å ta opp og bruke oksygen, og blant forskjellene hos deltakerne ble nesten halvparten av forskjellen tilskrevet arvestoffet.