På noen få uker har han blitt over ti år yngre enn da han startet å trene. Dalhaug fikk nemlig påvist en biologisk alder på 58 år da han først prøvde appen til Myworkout. Nå er han nede på 45 år, og blir stadig mer motivert for å trene.

- Jeg er glad i å spille frisbeegolf, og det var under ei turnering jeg merket at jeg begynte å slite med formen. Da vi skulle ut å gå den andre runden i turneringa merket jeg at jeg hadde lite energi, og at det tæret ordentlig på kroppen. Det har vel vært den utløsende årsaken til at jeg begynte med dette, forteller han.

Ser effekten gjennom appen

For ikke lenge siden begynte trondheimsbedriften Myworkout å arrangere fellestreninger utendørs i regi av sitt produkt. En app som gir folk muligheten til å måle maksimalt oksygenopptak og biologisk alder på en lavterskel måte. Appen er utviklet i samarbeid med NTNU, som igjen sitter på bred forskning på dette feltet, og er den eneste av sitt slag i verden.

- Nå som vi har begynt å levere Myworkout GO-appen til bedrifter som et tilbud på helse og trivsel til ansatte, ser vi at enkelte ansatte trener sammen i grupper på avtalte tidspunkt. Dette gjorde oss nysgjerrig, så vi satte ganske enkelt igang en tilsvarende gruppe for å lære hvordan dette fungerer over tid, forklarer Knut Løkke, daglig leder i Myworkout AS.

- Appen gir live instruksjon til hvordan man gjennomfører effektiv trening, og motivasjon til å gjennomføre treningen ved at brukeren ser sin egen treningseffekt på en tydelig og forståelig måte, fortsetter han.

Det var i løpet av en jobbdag Dalhaug la merke til tilbudet, og bestemte seg for å prøve det ut. Etter det har han ikke stoppet.

- Jeg synes det er morsomt å ha noen tall å gå etter. Det kan selvsagt også ha noe med at jeg jobber mye med tall gjennom IT-jobben min, men det er i hvert fall motiverende. I tillegg får man i en setting som dette trene med andre, som gir det et sosialt aspekt, samt at man kommer seg utendørs.

Ligger vitenskap bak

Jan Helgerud er professor i medisin ved NTNU, og har vært med på utviklingen av appen. Han forklarer at det er grundig arbeid som er gjort med produktet.

- Den er utviklet over mange år, og den er basert på studier gjort helt tilbake på 90-tallet. Det er hjertet som først og fremst får treningen, ved at man beveger seg såpass at man blir andpusten. Det er hjertetrening nummer én, sier han.

- Inaktivitet dreper fortsatt, og en stor del av befolkningen sliter med livsstilsykdommer. Dette er en enkel måte å trene på, nesten som å pusse tennene. I tillegg er det trening som passer for alle, enten man er 20 eller 70 år gammel.

For effekten av treningen er ikke fysisk synlig, som kanskje mange av oss bruker som treningsmotivasjon, for eksempel frem mot strandlivet på sommeren. Effekten får man sett gjennom appen, som gir deg tall å gå etter.

- Dette er noe man har sett i andre studier også. At effekt gir den største motivasjonen. Nå får man se effekten, selv om den kanskje ikke er synlig, forteller Helgerud.

Likevel er det ikke bare tallene Dalhaug ser fremgangen på.

- Jeg merker allerede at rundene med frisbeegolf går litt lettere, og det er morsomt, avslutter han.