– 3–2–1, and let’s go!

Låta «Sweet child of mine» kommer ut av den lille høyttaleren på lekeplassen. Ni deltakere står ved hver sin stasjon og jobber så svetten renner.

Det ser ikke komfortabelt ut, men det hjelper.

– Før jul var jeg 100 kilo. Nå er jeg 80, sier Ewan McIvor og puster tungt.

Kropp mot maskin

Midt mellom deltakerne står Benjamin Cox (35) og gir instrukser. Han er høyt og lavt, peker, retter og heier på elevene sine.

– Hater du treningssentrene?

– He he, ja, jeg gjør nok det, humrer han.

Treningstimen er ikke lagt til en gymsal eller et apparatrom på et treningsstudio. Muskelmassen skal opp og fettprosenten ned ved hjelp av egen kroppsvekt en lekeplass. Utenfor Våland skole i Stavanger møtes de hver onsdagskveld.

Ikke akkurat denne gjengen du forventer å finne på en lekeplass, men området kan funke bra til trening også. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Ifølge Cox trenger du ikke nødvendigvis gå på et treningssenter for å bli fit. Kroppsvekten din kan fungere like bra som maskiner på et treningssenter.

– Jeg hadde en trening tidligere i dag. 45 minutter, sier Cox og drar fram et bilde på telefonen.

Den røde t-skjorta har svetteringer helt ned til livet.

– Folk blir ofte overrasket over hvor god trening du kan få av å kun bruke din egen kroppsvekt, sier han.

Noen ganger er apparatene opptatt, akkurat som på et treningssenter. – Barna har førsterett, sier Cox. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Vi har nådd målene våre for lengst

Likevel, noen hjelpemidler har han med. Utstyrsbua, i form av en bil som står parkert et lite steinkast unna, er lastet med strikker, kjegler, kettlebells og medisinballer.

Men til de fleste øvelsene trenger du bare en matte, slik at du ikke skraper opp knær og albuer.

Treningen har gitt resultater for mange av deltakerne.

– Det var noen som var dønn ærlig med meg en dag jeg kom hjem fra jobb. «Du er feit», fikk jeg høre, sier McIvor rett etter at den timeslange treningen er slutt.

Kona Synnøve McIvor står ved siden av ham og smiler lurt. Det var litt over sju måneder siden hun ga ham den knallharde beskjeden.

Ewan McIvor har gått ned 20 kilo siden jul. – Jeg føler meg som et nytt menneske, sier han. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Over nyttår begynte de å følge et kostholdsprogram og ha tre treninger i uka, deriblant lekeplasstreningen, så har resultatene kommet av seg selv.

– Jeg har mistet 23 centimeter rundt midjen, sier Elisabeth Nilberg.

– Vi har nådd målene våre for lengst, sier Synnøve.

Fra olje til trening

Cox kommer opprinnelig fra London i England. Han flyttet til Stavanger for 12 år siden for å jobbe som ingeniør, men mistet jobben da oljenedturen kom i 2014.

Etter et par småjobber i oljebransjen i ettertid, valgte han heller å satse på å bli personlig trener. Da dukket ideen om å stifte Stavanger Fitness opp. Selv har han bakgrunn som livvakt og er i tillegg instruktør i selvforsvarskunsten Krav Maga.

– Det begynte med et selvforsvarskurs som jeg hadde ute. Elevene likte det, da kom også ideen om å starte med trening utendørs, sier Cox.

Elisabeth Nilberg og Cox holder igjen, mens Ewan McIvor prøver å gyve løs på puta til kona Synnøve McIvor. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Siden januar har lekeplassen utenfor Våland skole vært et fast treningssted for Cox og gruppa hans. I tillegg har han hatt lignende treningstimer på Hinna.

– Er slike treninger for alle?

– Tja. Når vi trener såpass åpenlyst, er det naturlig at folk lurer på hva som skjer. Det blir noen lange blikk av og til, så det må du være komfortabel med. Men forrige gang var det plutselig en 8-åring som hev seg med, sier Cox og ler.

Selv tror han ikke at han vender tilbake til oljebransjen med det første.

– Jeg synes det er fryktelig kjedelig å sitte inne foran en datamaskin. Selv om dette er mindre betalt, så gir det en helt annen glede. Her kan jeg være med på å endre livene til folk, sier han.