Jeg, slik som mange andre, følger mennesker på ulike sosiale plattformer, være seg YouTube, blogg eller Instagram. Kjendisnorge kryr jo av markedets konger og dronninger - nemlig influensere og kjente ansikt utad.

Selv følger jeg både norske - og internasjonale. Jeg gjør mitt beste for å følge mennesker som jeg syns har et eller annet positivt å komme med når det kommer til sin påvirkningskraft på meg. De som får meg til å føle meg dårlig eller har verdier som får meg til å krølle meg, trekker jeg meg rolig unna, uten så mye mer styr enn som så. Sånn må det bare være for meg.

Jeg så nylig en britisk influenser vise en kommentar hun hadde fått fra en anonym følger, og jeg - tross meldingen ikke var til meg - måtte oppriktig måpe. For hva i huleste er det som får folk til å skrive så mye dritt til folk de ikke kjenner? Denne influenseren mistet mammaen sin til kreft da hun var yngre, og den anonyme sender melding og skriver:

«I hope you get cancer». (Altså: «Jeg håper du får kreft»).

For meg kom det som et sjokk at mennesker kan få seg til å skrive noe så stygt til folk. Selv har jeg fått kommentarer hvor folk har vært uenige med mine synspunkter - og jeg har til og med fått tilbakemeldinger som har vært barnslige og usaklige. Men jeg har heldigvis aldri blitt møtt med noe sånt, og det er jeg glad for.

Dessverre vet jeg at mange norske influencere faktisk blir møtt med denne type hat. Og jeg spør meg - er det liksom greit? Er det slik i denne "influenser"-bransjen at man bare skal tåle hat? Skal man bare forvente det og la det prelle av? For det er vel egentlig ikke mye annet å gjøre, eller? Er det ikke litt rart da, likevel, at vi bare aksepterer at det skjer, trekker på skuldrene og tenker "man må være tykkhudet for å stå i bresjen"

Jeg har jo som mange forvillet meg inn i kommentarfelt på ulike forum på Facebook og på VG, og det skremmer meg - helt oppriktig - at det finnes mennesker med så dårlig folkeskikk og så stygge verdier at de ikke klarer å la være å fyre løs på vilt fremmede, bare for å få utløp for sinne og bitterhet. Vi lever i et sosiale medier-samfunn som stadig er i bevegelse og progresjon.

Flere mennesker utvikler jobber og muligheter gjennom SoMe. Andre bruker det sosialt og for gøy. Uansett hvorfor og hvordan du bruker SoMe, så syns jeg likevel at det er enkelte normer som bør eksistere der på samme måte som i samfunnet utenfor internett. Jeg hater å se at ytringsfriheten vi har i landet vårt blir (mis) brukt på å slenge dritt og spre hat.

Jeg hadde en dialog med kusina mi for noen måneder tilbake, og hun ytret det så godt og klart: Jeg syns ikke man skal skrive noe man ikke tørr å si høyt. Og der må jeg si meg enig. Ikke vær en som sitter bak et tastatur og slenger ut hat. Hvorfor kan vi ikke bruke sosiale medier - kommentarfelt og kronikker - til å spre saklige, gode dialoger og debatter? Og hvis du mener noe om et annet menneske som ikke er saklig, som er hatefullt og direkte stygt, ja da holder du kjeft!

Vi har et ansvar som medmenneske - og da også i den sosiale-media-teknologiske-moderne verden vi lever i. For selv der er du del av en kultur og et samfunn, og har et ansvar ovenfor dine medmennesker. Ikke skriv det du ikke tør å tale høyt om. Ikke kommenter på blogginnlegg, instagramkontoer, forum eller kommentarfelt om det kun er destruktivt. Vær konstruktiv. Hold deg saklig. Og bit deg i tunga om du kjenner sinnet boble.

Du har et ansvar, selv bak en skjerm hvor du tror at ingen kan se deg. Men ikke glem: noen ser det faktisk. Og mest sannsynlig blir vedkommende svært såra. Så ja. Dont be an asshole.