Først som sist, og før kommentarfeltet går bananas i beste «der e verre ting i verden!»-ånd: Dette er en liste med fokus på i-landsaspektet. Dette er ikke ment som dødsens viktig, men heller som litt koz og lolz som man kanskje kjenner seg igjen i.

Her er ti av de hverdagslige tingene som kan få hus-surpompen til å bli meget, meget, muggen.

1. Emnetagger

Likes er kapital, og det er fett nok. Men når du legger ut noe selfie-lignende på en solfylt dag, er det virkelig i henhold å fleske til i bildeteksten med #fun #sun #instagood #pic #girl #glederihverdagen #boy #minmannkan #loveit #jallajalla #ikveldblirdetbeden #norway #norge #noreg #kos #koz #elskdegselv #yourbodyisatemple #catsplayinginthesnow, bare for å spe på med noen likerklikk fra fremmede?

2. Netflix-lyden

At videosjappene har blitt avleggs og at majoriteten av den oppvoksende slekt velger å strømme istedenfor å kjøpe filmer og serier fysisk, har jeg lært meg å leve med. Men akkurat «BADAAAM!»-lyden som kommer på når programmet starter opp og som lister seg innpå meg som en kjeltring med Skrik-maske i natten, kan jeg styre min begeistring for. Den er kanskje ikke like nifs som snutten som signaliserte slutten av på episodene av Brødrene Dahl på nitti-tallet, men det er nære.¨

3. «Hæ?»-ing

Det er meg et mysterium hvordan menneskerasen har gått fra ord og vendinger som «unnskyld, pardon?» eller den lokale varianten «Ka sa’ru?» til «HÆ?»

Hæ er et nonsens-ord som er like elegant som svømmeføtter og Plenkrutt-caps til bunaden, og la oss være ærlige: Stort sett spanderer vi et «hæ?» for å kjøpe oss litt mer tid før vi svarer. «Har du troen på Viking i år, då?» – «Hæææ.... Ja, det bler snaisent!»

4. Lano-lukt

Hygiene er særdeles viktig, men av en eller annen grunn treffer odøren av Lano meg omtrent like mye som et sanselig lyskespark som et gjenglemt rekepose etter tre uker på ferie. Den eneste stanken som oser mer tante Margit enn Lano, eller smeltet talg.

De sier Lano for liten og Lano for stor, men dette er feil. Jeg er over gjennomsnittet stor, og jeg vil bedyre at Lano er like mye for meg som en t-skjorte i XS. Sniff, sniff. Ess.

5. Papp-sugerør

Fremtidsrettet miljøtenkning er helt sjef, men akkurat på pættestælk-fronten (Østfoldsk lingo) så gleder jeg meg enormt til jeg kan få leske milkshake uten å føle at innholdet blir filtrert gjennom en gammel gloseprøve.

6. Når folk ikke blinker i rundkjøringer

Jeg tilhører faktisk ikke den delen av befolkningen som blir grinete-pluss-pluss på Riksvei 44 og omegn, men jeg blir en god anelse tander og ør når jeg må bråbremse på vei inn i rundkjøringen fordi varianten fra venstre verken plasserer seg eller blinker. Som min livsledsager påpeker det: «Det e grævla enkelt å blinka!»

7. At tre-pakningene med Smurfegodt har lik bakside

Nå er vi virkelig i det smale territoriet av det smale territoriet, men for en som har vært tilhenger av Smurf siden Disneytimen på Tv3 på nittitallet og som fremdeles kjøper Smurfegodt når muligheten byr seg, er det en vond sannhet å se de fantasiløse tre-pakningene hvor utvalget av smurfer er klin likt.

8. Facebook-tommel

For de av oss som har et intimt forhold til effektivitet, kan man i gitte kretser forsvare at man bare kleiser en tommel opp for å signalisere at mottakerens opprinnelige budskap er skjønt, mottatt og forstått. Men så er FB-tommelen også etter mine begreper apatiens høyborg – en lingvistisk ekvivalent av å si «hæ?» istedenfor «hva sa du?» og venstrehåndsarbeid av en annen verden.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, og deles på nytt til glede for nye lesere.