Når jeg tenker på ordet kommunikasjon, så er det naturlig for meg å se to mennesker i dialog. Det er bare slik jeg har sett for meg at kommunikasjon fungerer. Men det er jo mange former og plattformer hvor man kan kommunisere.

Du har jo sosiale medier: Instagram, Messenger og Facebook: du har telefon med tekstmeldinger, e-post og Snapchat og alt mulig annet.

Vi mennesker kommuniserer jo med andre mennesker hele tiden! Og vi leser av hverandres mimikk, kroppsspråk og måte å være og tale på for så og gjerne danne oss et helhetlig bilde av vedkommende som vi observerer. Og av og til kan det man observerer og leser være riktig, og andre ganger, så klart, kan man lese feil. Men poenget er nettopp det da – at vi faktisk leser andre menneskers kroppsspråk som om de sitter foran oss og konverserer med oss, og dette tror jeg vi gjør mer enn vi er klar over.

Jeg glemmer ofte at det jeg gjør – og eventuelt ikke gjør - er en måte å kommunisere på, det også. Det å ikke møte opp, det å ditche avtaler, det å glemme å si ifra ... er faktisk kommunikasjon nok i seg selv. Har du for eksempel tenkt over at det å ikke svare på en tekstmelding faktisk er å svare? Har du tenkt over at det å sukke høyt etter endt samtale faktisk kommuniserer noe - ja, gjerne mer enn ord omtrent?

Kroppsspåk, mimikk og holdning har mye å si - og du kan si «det har jeg aldri sagt» så mye du bare vil, men tingen er at du kanskje har sagt det likevel. Du har kanskje sagt det på alle måter mulig, bare ikke direkte med ord. Og skal vi da ikke ta det du sier alvorlig?

Og om du setter deg med telefonen og skroller på Instagram mens venninna di forteller en historie så kommuniserer du faktisk noe! Men hva? Hva er det du kommuniserer? Kanskje du kommuniserer at venninna di ikke er så viktig? Kanskje kommuniserer du at det hun sier ikke er så spennende eller interessant, og at du rett og slett syns det er mer spennende med bildene på Instagram enn det å faktisk ha en ansikt til ansikt dialog med henne? Kommuniserer du da videre at relasjonen ikke er så viktig for deg? Nei, det er kanskje ikke dette du ønsker å kommunisere i det hele tatt, men det er likevel slik det kan bli forstått.

Problemet er jo at det hadde vært lettere å forstå deg om du faktisk brukte ord, var skikkelig direkte og sa det du tenkte og følte hele tiden, men det er ikke slik vi - det komplekse og flotte og spennende og kompliserte mennesket og vesen som vi er - faktisk fungerer. Og jeg vet at mannen min syns det er dødsirriterende når jeg sier «nei da, det er ingenting», når hele kroppsspråket mitt skriker og hyler at jeg er forbanna.

Hvorfor tror han ikke på meg da, når jeg sier «det er ingenting»? Fordi kroppen min kommuniserer noe helt annet!

Jeg er en forkjemper for tydelig og direkte kommunikasjon. Jeg er dessuten en forkjemper for modig kommunikasjon – som det å ta de vanskelige samtalene med noen du er glad i fordi du anser det som en viktig sak å ta opp for relasjonens eget beste. Jeg hadde en samtale med en nær venn en gang fordi jeg merket at vi holdt på å miste kontakten og skli fra hverandre. Jeg innså at valget var enkelt: ta kontakt og konfronter eller la vennskapet skli av sted.

Kommunikasjon er ikke bare ord nemlig, og heller ikke bare kroppsspråk – men også handling. For ved at jeg da strakte ut ei hånd, tok tak i problemet og konfronterte den vennen, kommuniserte jeg jo faktisk at mitt ønske var å vedlikeholde vennskapet med vedkommende. Modig kommunikasjon går altså ut på å tørre å ta de kampene som må til.

Og klarer man å kommunisere tydelig og klart – og samtidig ikke frykte modig kommunikasjon og konfrontasjon – tror jeg at man vil kunne bli en god kommunikator, i stand til å forstå andre mennesker og gjøre seg forstått.

Vi lever jo i et samfunn hvor vi er i kontakt med andre mennesker daglig, og kommunikasjon er vårt viktigste redskap. Selv gjør jeg mitt beste i å være bevisst på hvordan jeg kommuniserer – for jeg har lært (og observert) at kommunikasjon er så mye mer enn ord. Og ja, jeg er en av de som sier «nei da, det er ingenting» når mannen spør om det er noe selv om jeg er sur. Det er stygt og manipulerende, og jeg tar selvkritikk på det.

Og det er dessuten så typisk kvinnerollen i forholdet å skulle tvinge mannen til å lese mellom linjene, noe jeg egentlig hater – men likevel gjør… Men nå som jeg har innrømt dette for dere som leser må jeg kanskje ta ekstra tak og være et godt forbilde og eksempel for de ordene jeg selv skriver.

La oss kommunisere tydelig, med og uten ord! Vær bevisst, og vit at det du gjør faktisk har noe å si. Tror ikke du også, at det du gjør noen ganger kan være viktigere enn det du sier?