I november pakket Aksel-Dev Dhunsi (19) fra Trondheim bagasjen og flyttet til India.

- Min far er fra India. Her reiser jeg rundt i hans røtter og gamle fotspor, skriver Dhunsi i en epost til trd.by.

Lik trd.by på Facebook

- Hjemlengsel

19-åringen fra Trondheim beskriver India som sitt andre hjem, og han sier at det var hjemlengselen som var den største motivasjonen til å pakke flyttelasset. Store deler av Dhunsis familie bor nemlig fortsatt i India.

- Jeg har så mye familie at det blir vanskelig å huske alle navnene. Det er derfor veldig bra at alle går under søster og bror, eller onkel og tante, sier Dhunsi.

- Her jeg bor nå er vi en «joint family». Det vil si at vi bor flere familier samlet i et hus. I tillegg bor det flere familiemedlemmer kun 20 meter fra der jeg bor. Samholdet er utrolig å oppleve. Hjemme i Trondheim, så er jeg den eneste av mine fire søsken som bor hjemme hos mamma og pappa. Det er uforståelig for de fleste jeg møter her nede, legger han til.

REISELYSTEN? Dette må du vite før du backpacker!

Lager dokumentar

I tillegg til møte familien igjen, så har Dhunsi også et annet mål med reisen. Han er en dyktig fotograf, og kameraet hans var selvfølgelig med i bagasjen.

- Hovedprosjektet mitt handler om tilhørighet. Utslaget kommer til å bli en liten indie-dokumentar om reisen, med fotografiske innspill. Jeg har valgt å kalle den Yatra, som betyr en reise der læringen underveis er like viktig som sluttmålet av reisen. Før reisen ble jeg støttet av to fond, en av de er Midtnorsk Filmsenter. De har kommet med tilbakemelding og kommer til å hjelpe meg videre. Det er veldig gøy, men fører også til et ekstra press på meg, sier Dhunsi.

- Hva har vært det beste med reisen?

- Det beste med reisen så langt er den avslappende forholdet til mennesker og omstendigheter, sier Dhunsi.

- Og det å ta i bruk alle sansene, for her blir man virkelig utfordret uansett hvor man går. Det er lyder, lukter, uvirkelige syn og ikke minst smaker. Maten her er så gjennomført og god, sier Dhunsi.

Aksel-Dev Dhunsi (til høyre), sammen med onkelen og noen av vennene hans. Foto: aksel-dev dhunsi

- Hun var mitt bilde av India

Men turen har ikke bare vært fylt med glede, forteller han.

- Min sterkeste opplevelse skjedde relativt tidlig i oppholdet. Jeg reiste til pappas landsby for å besøke hans tante, som var 114 år gammel. Hun hadde falt ned en trapp, og ville ikke ha i seg noen form for næring. Alt hun ville gjøre var å sove. Dagen etterpå døde hun, sier Dhunsi.

- Kremasjonen og ritualene som ble gjennomført gjorde også stor inntrykk på meg. Jeg hadde aldri sett et dødt menneske før, så dette var både ubehagelig, men en nødvendig erfaring å ta med seg videre, legger han til.

I mai pakker han sammen fotoapparatet og bagasjen, og vender snuten tilbake i Trondheim.

- Da kommer jeg rett fra kulturen i India til 17. mai i Norge. Det blir en stor overgang. Jeg hadde besøk av en kompis i vinterferien her, og det første han sa til meg var at jeg hadde forandret meg, og han var usikker på om det var positivt eller ikke. Da han reiste hjem var han ikke i tvil om at dette var en forandring både jeg trengte, men også noe han tok mye nytte av i en ellers hektisk skolehverdag i Trondheim,  sier Dhunsi.