Trondheim kommunes smittevernkontor er for tiden på vaksine-turné på videregående skoler her i byen.

- Vi konsentrerer oss om avgangselevene, som skal bli russ i år. Det gjelder også elevene som har gjennomført toårig yrkesforberedende utdanningsprogram, sier smittevernoverlege Eli Sagvik ved Trondheim kommune.

Lik trd.by på Facebook

Russ spesielt utsatt

Og vaksinen de tilbyr skal forhindre smittsom hjernehinnebetennelse, som russen er spesielt utsatt for.

- Vi vet at vi finner bakterien oftere hos ungdom mellom 15 og 25 år. Få av dem blir syk, men kan fort smitte andre, sier Sagvik.

- Det blir en del festing, kroppen blir sliten og da blir man mer mottakelig for smitte og mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, legger hun til Sagvik.

Bakteriene finnes i halsen, og sprer seg hvis man deler spytt.

- Som for eksempel hvis man kysser eller drikker fra samme flaske. Det er lurt å tenke litt over det i russetida, sier Sagvik.

Dødsfall

Symptomene på sykdommen kan i starten sammenlignes med influensalignende sykdom. Ofte feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Allmenntilstanden blir også ofte svært nedsatt.

Og hvis du blir smittet, så kan det få alvorlige konsekvenser.

- Det er en alvorlig sykdom, som kan føre til betennelse på hjernehinnen og blodforgiftning. Dødeligheten er på ti prosent, og 20 prosent av dem som blir syke får alvorlige varige mén. Sykdommen utvikler seg svært raskt, så det gjelder å komme tidlig til behandling, sier Sagvik.

Ved blodforgiftning kan pasienten få ørsmå prikkformede hudblødninger. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er symptomer som kan komme sent i forløpet av en hjernehinnebetennelse.

I fjor ble tre personer mellom 16 og 19 år smittet av sykdommen. To av dem ble syke under russefeiringen, og én av dem døde.

- God investering

Men vaksinen er ikke gratis. Den koster 450 kroner per elev, og dekker både selve vaksinen og egenandelen.

- Det er en god investering. Den dekker de vanligste formene for denne sykdommen, og varer også hele perioden der ungdom er mest utsatt. Det vil si at du er fortsatt beskyttet av vaksinen når du går ut i studielivet, folkehøgskole eller militæret, sier Sagvik.

Hvis du ikke er vaksinert, så kan du få gjennomført det på disse skolene fremover:

02.03   Heimdal videregående skole            Vaksinering i skolens lokaler fra kl. 13.00 – 16.00

03.03   Byåsen videregående skole            Vaksinering i skolens lokaler fra kl. 13.00 – 16.00

07.03   Charlottenlund videregående skole            Vaksinering i skolens lokaler fra kl. 13.00 – 16.00

08.03   KVT, Tiller og Skjetlein videregående skole            Vaksinering ved Rosten helsestasjon fra kl. 15.00 - 18.00

09.03   Strinda videregående skole             Vaksinering i skolens lokaler fra kl. 13.00 – 16.00

KUSMA-UTBRUDDET: Slik kan du forebygge kusma-smitte