Selv om få ting slår en god Kristiansand-sommer, er det mange som velger å reise land og strand rundt for å oppleve nye steder i sommer. De aller fleste har med kameraet på slep.

For å gi deg tips til hvordan du skal ta de råeste feriebildene har vi intervjuet fotograf Victoria Nevland (22) bak Victoria Nevland Photography.

- Det er ingen stor og mørk hemmelighet rundt det å ta fine feriebilder, men det er greit å tenke over noe før du reiser, forteller Victoria.

FERIEKLAR? Hit kommer du deg direkte fra Værnes

CRUISETIPS: Slik overlever du danskebåten

Foto: Victoria Nevland

1. Ikke slett bildene med en gang

– Mange av mine beste bilder er de jeg trodde var ubrukelige etter jeg tok dem. Vent med å slette bildene fra minnekortet ditt til du kommer hjem, tipser fotografen.

Bildene kan ha potensiale som du ikke så før du kom hjem. For eksempel kan detaljer croppes frem i ettertid.

Foto: Victoria Nevland

2. Lys er viktig

– Legg merke til lyset, og lek med det! Lys er ofte det første jeg ser på når jeg skal ta et bilde.

– Tiden rundt soloppgang og solnedgang er de beste tidspunktene for å fotografere, synes jeg. Men selvfølgelig – på ferie kan man ikke time alt etter dette, fortsetter Victoria.

Foto: Victoria Nevland

Skyggen og overskyet vær er bra å bruke når man vil ta fine portrettbilder – da slipper du harde skygger i ansiktet.

SÅ MYE kan du ta med deg hjem fra ferien uten å betale toll og avgifter

Victoria synes det er gøy å leke med direkte sollys, men tipser om at det er lurt å ha sola bak personen, eller fra siden når du tar bilder i det skarpe lyset.

Foto: Victoria Nevland

– Når personen ikke får sola midt i fleisen, unngår du mysing på bildene. Skygger er også gøy å leke med, hvis du er ute etter noen litt mer spesielle og kreative bilder, tipser 22-åringen.

3. Dropp de oppstilte bildene – Ta spontane bilder!

– Jeg liker best å ta bilde av de jeg reiser med når de ikke følger med. Det er sjeldent jeg spør om de kan posere, eller stiller dem opp foran kamera.

Det er selvfølgelig gøy med gruppebilde av alle, og noen oppstilte bilder, men ta også bilder av personene med naturlige bevegelser.

Foto: Victoria Nevland

4. Vær kreativ med vinkler og komposisjoner

Det er lov å bryte reglene av og til. Ta de vanlige bildene først. Deretter kan du ha det litt gøy.

– Gjør noe som er litt annerledes eller interessant. Det er koselig med bilder av deg foran kjente monumenter, men vi har sett de tusen ganger før. Gå nærmere enn du ellers ville gjort, eller ta et bilde lengre fra, sier Victoria.

Foto: Victoria Nevland

Hun anbefaler å bruke en annen vinkel, la monumentet være en liten del av bildet, eller i bakgrunnen. Ta gjerne bildet på skrå, eller på en annen uvanlig måte.

5. Ikke bare ta bilder av de du reiser med

Det er hyggelig med bilder av gode venner, men det skjuler seg mange spennende motiver blant menneskene du ikke kjenner også. Ta bilder av lokalbefolkningen og kulturen i det landet du reiser til.

Foto: Victoria Nevland

– Jeg reiser som regel ikke bare til steder for sol og varme, men også for å oppleve kulturen. Derfor liker jeg å få med meg det som er spesielt med akkurat dette stedet, forteller kristiansandsjenta.

– Spør de lokale om å få fotografere dem. Det kan være skummelt, men det kan også ende opp som en god historie og et godt bilde. Desuten er som regel de lokale veldig behjelpelige og har ikke så mye i mot å bli tatt bilde av, tipser hun.

Foto: Victoria Nevland

6. Tenk på bakgrunnen

Noen ganger kan man bli litt opptatt av den personen eller tingen man tar bilde av at man glemmer litt det som er bak. Victoria er minst like opptatt av bakgrunnen som av hovedobjektet i bildene hennes.

Foto: Victoria Nevland

– Bakgrunnen kan være med på å gi bildet noe ekstra. Ofte er det bra å ha en ryddig bakgrunn for å få fullt fokus på personen man fotograferer. Noen ganger kan det likevel være kult med rotete omgivelser også, sier hun.

Foto: Victoria Nevland

7. Fortell historier med bildene

– Noe av det jeg liker aller best med å fotografere er å fortelle historier. Jeg liker når bildene mine forteller noe, sier Victoria.

Ta deg til tid å fange de små detaljene som gjør ferien unik, og visuelt fortelle historien om ferien din.

Foto: Victoria Nevland

8. Ta bilde av andre ting enn bare de kjente monumentene

Ta for eksempel bilder i bakgater, på gamle resturanter og i klesbutikker.

– De kjente monumentene kan du finne på tusenvis av postkort på turistsjappa. Vær litt mer eventyrlysten. Se etter andre ting som gjør plassen du er på spesiell, oppfordrer den unge fotografen.

Foto: Victoria Nevland

9. Det kan være gøy å fotografere planlagte shoots

Hvis Victoria finner en kul vegg utenfor hotellet, kan det være hun drar med seg en av vennene sine for å ta noen stilige bilder.

– I stedet for portretter og selfies ved monumenter, er det ofte gøyere å ha noen andre bilder i ettertid, selv om de er oppstilte. Og selv om de er oppstilte, så lar jeg som regel aldri personen se i kamera, forklarer hun.

10. Gjør noe som går igjen i alle bildene

Skap et tema gjennom hele turen, som å stå på hendene, hoppe og så videre. Intervjuobjektet har ikke prøvd dette selv, men hun synes det er veldig kult.

– Det er en liten kreativ vri på bildene om du vil ha bilde foran alle de kjente monumentene. Du trenger ikke gjøre det på absolutt alle bildene, men gjør det på forskjellige steder gjennom turen!

Foto: Victoria Nevland

Helt til slutt har Victoria følgende ord til ferierende fotografer:

– Ha det gøy, og ikke tenk så altfor mye over bildene. Ta bilder av det du liker å ta bilde av, men husk at det er viktig å eksperimentere litt med nye ting. Se på andre feriebilder du syntes er kule og noter deg noen tips til neste ferietur!

Denne saken har tidligere blitt publisert, men nå som sommerreisen nærmer seg, deler vi den med våre lesere!