Trenden med å legge ut ungdomsbilder av seg selv på Facebook har tatt helt av, og daglig fylles feeden opp med glimtskudd fra det glade 70-80-90-tall.

Ingeborg Senneset, journalist i Aftenposten og styremedlem i PEN (organisasjon for ytringsfrihet), publiserte et bilde som skilte seg betraktelig ut. Innlegget, som først ble omtalt av Nettavisen, har for øyeblikket over 3000 likes, 100 kommentarer og nærmere 30 delinger.

Følg trd.by på Facebook

- Dette bildet er ikke av et pinnedyr med parykk

Senneset valgte å legge ut et bilde fra da hun slet med spiseforstyrrelsen anoreksi. På dette tidspunktet var hun innlagt på sykehus.

Her kan du se hele innlegget:

- Det tok nesten livet av meg flere ganger

På tidspunktet da bildet ble tatt var Senneset 25 år.

- Men mange tror jeg var 11-12-13 år, og det sier sitt. Jeg var veldig dårlig, og sykdommen tok nesten livet av meg flere ganger. Samtidig var det min måte å overleve på, sier Senneset.

Hun fremhever at det er en risiko ved å dele slike bilder.

- For noen kan det virke triggende. Dette må det tas høyde for. Åpenhet er virkningsfullt, men ikke uten bivirkninger, sier hun.

Likevel synes hun det var viktig å dele bildet.

- Det er litt interessant, for en av de største avisene i Sverige ville skrive om innlegget, og da tenker jeg at det er et underskudd på slike bilder på Facebook, for det er desverre noe fryktelig mange kjenner seg igjen i, sier hun.

Jobbet gratis mellom sykehusinnleggelsene

Senneset var tilsammen innlagt på sykehus i tre år for anoreksi, likevel jobbet hun gratis og som frivillig mellom innleggelsene.

For tre år siden begynte hun som journalist i Aftenposten, og selv om hun fortsatt ikke kan kalle seg hundre prosent frisk, har hun ikke hatt en eneste sykedag fra jobb.

- Jeg tror det å komme seg i arbeidslivet, og det å bli satt krav til, er viktig, sier Senneset.

31-åringen mener også at arbeidsgivere bør gi folk sjansen, selv om de ikke er helt friske.

- Hvis jeg hadde satt livet mitt på vent da jeg var syk, ville jeg aldri blitt bedre, sier hun.

- Lærte mye om meg selv

Senneset sier hun gjerne skulle ha brukt de 10 årene hun var syk på noe større enn seg selv, men at det ikke var fullstendig bortkastet likevel.

- Jeg møtte veldig mange fine folk på veien og lærte mye om meg selv og om andre. Jeg har også fått en vanvittig respekt for mange ulike folk, og av det å leve i en instiutsjon. Jeg har også sett hvor ulikt mennesker med ulike diagnoser, ikke minst rusbrukere, møtes, sier hun.

Innlegget har fått enorm respons både i media og på Facebook, men Ingeborg understreker at hun ikke vil bli et ansikt for spiseforstyrrelser.

- Det vil være å øve urett hvis man befester et ansikt ved sykdommen, for de aller, aller fleste med spiseforstyrrelser som ser helt normale ut, og ikke slik jeg gjør på dette bildet, sier hun.