Det er på tide å oppdatere garderoben. Ifølge Jeanett Olsen ved Høyer er årets høstmot særlig inspirert av et tiår de fleste av oss vokste opp i.

– Mye er inspirert av det rocka 90-tallet i trendbildet nå, i tillegg til den mer minimalistiske skandinaviske stilen som fortsetter, forteller hun.

Følg trd.by på Facebook

Jeanett Olsen ved Høyer. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Som eksempel på styling trekker Jeanett fram en fløyelskjole som sitter inntil overkroppen, men som er litt utsvingt over hoftene, med V-hals.

– Den er et it-plagg, så til de grader. Jeg ville kombinert med en pologenser, sneakers og en skinnjakke over. Om man er litt crazy er særlig skinnjakker med ulike patches trendy akkurat nå, beskriver hun.

Denne kjolen i fløyel er et av høstens store it-plagg, ifølge Jeanett. Her har hun kombinert den med en pologenser, og skinnjakke over.

V-hals med pologensere, som vi husker fra 90-tallets glansdager, har virkelig inntatt moteverdenen med storm.

Følg trd.by på Facebook

Man skal leke seg mer

– Flowerprints er også alltid kult. Man kan kombinere med en T-skjorte med trykk, og en flowerprintet bomber over, sier Jeanett.

Høyhalset pologenser, kombinert med ullgenser, og skinnbukse til. Her er et eksempel på jordfarger ton i ton.

Nytt av sesongen er ballong-ermer og bell-sleeves på kjoler og gensere. Jeanett forklarer at man skal leke seg litt mer i høst, både med plagg og materialer.

– Også når det kommer til smykker. På 90-tallet piercet man alt man kunne pierce. Det kommer litt inn i motebildet nå. Tenk den ulydige 90-tallsungen – rocka og kult, forklarer Jeanett.

Jeanett satt sammen dette stativet, som inspirasjon i forhold til snitt, materialer og farger, før KRSby kom på besøk.

Grønn – sesongens viktigste farge

Fløyel og tungt skinn er to av høstens klare material-tendenser. Av andre materialer trekker Jeanett fram ull, pelskåper – ekte og uekte, denim og blonder.

Fargen som troner nå er grønn – i ulike nyanser, men helst dyp mosegrønn, om en skal tro Høyer-eksperten. Andre farger hun har tro på er rødtoner og jordfarger som går ton i ton.

– Vide bukser er fortsatt veldig aktuelt – gjerne croppet i beina, kombinert med et par kule ankelstøvletter. De kommer stadig mer, nå som folk har blitt mer vant til dem. Folk bare; det smeller aldri – men nå har det smelt så sykt, forteller Jeanett entusiastisk.

Vide bukser er veldig trendy om dagen – særlig om du finner en i fløyel.

Den vide buksa kan kombineres med en markert kåpe, gjerne en dobbeltbrystet sailorinspirert type. I motsetning til i fjor, hvor det kun var lange kåper med knyting i livet som gjaldt, kan man i år velge mellom ulike lengder.

Rocka skinnjakker

Den rocka skinnjakka holder stand – både den klassiske sorte, og i andre farger.

– Skinnjakker passer til absolutt alt. Det går mye i 90-tallsinspirerte bikerjakker nå, med tyngre skinn, glidelåser, stretch på sidene og store slag, beskriver Jeanett.

På føttene kan man gjerne ha sneakers – både til kjoler, dressbukser og skinnbukser, om man ikke vil gå for tradisjonelle ankelboots.

Kåpene kan være kortere nå, og blondekjoler med ballong-ermer er veldig trendy.

Gikk tom for grønne plagg

Gorine Tharaldsen, daglig leder hos Image Sandens, bekrefter mye av det Jeanett sier.

– Det er særlig tyngde på grønt – i alle nyanser, plommefarge, rust, en del kamel,  og jordfarger kombinert i ulike toner sammen, forteller Gorine.

Daglig leder hos Image Sandens, Gorine Tharaldsen.

Hun mener de kjøligere grønntonene kler de fleste.

– Grønt passer veldig godt både til mørke og lyse hudtoner, så vi har hatt veldig god respons på fargen. For en stund siden var vi faktisk helt tomme for grønne plagg, fortsetter hun.

Av andre trender nevner hun rette dressbukser, ullkåper i forskjellige lengder – fra de lange til kortere varianter, tykke strikkegensere, glidelåser med «ring»-lås, pels – ekte og uekte og bikerjakker.

Blonder, grønt og skinn er noen av høstens klareste trend-tendenser.

Selger mye ullkjoler

– Vi selger også veldig mye ullkjoler. Det som er deilig med dem, er at om man ikke helt vet hva man vil gå med, så trenger man kun å slenge på seg en sånn kjole, smile Gorine.

I likhet med Jeanett drar hun frem blonder som en stor trend denne sesongen.

– Blondene kommer nok enda sterkere inn i julekolleksjonen også. Slike plagg kan man både pynte opp, gjøre mer rocka, og ha en genser under – om man synes overdelen er for gjennomsiktig, forteller Gorine.

Til høyre er eksempel på hvordan pene plagg kan kombineres med en mer sporty stil. Gorine viser også hvordan blondene kan kombineres med vide bukser, og en dekkende men pen BH for å få frem mønsteret.

Friske opp høstgarderoben? Slik gjør du det billigst mulig

Sporty og elegant

Hennes klestips for høsten er å blande sporty og elegante elementer i samme antrekk.

– Man kan for eksempel ha en dressa ullbukse og ullvest, med genser i stedet for skjorte, og pimpe opp antrekket med behagelige sko. Strikkekjoler kan kombineres med bikerjakke og boots. Kjør gjerne lag på lag med en sporty, men samtidig pen stil, forklarer Gorine.

Av tilbehør har Image-sjefen tro på klokker med ullreim, enkle små smykker som kan kombineres sammen, og øresmykker som kryper oppover øret.

Bomberjakka er fortsatt veldig trendy – særlig om du finner en mosegrønn variant.

Dette er høstens trender, ifølge moteekspertene:

  • Farger: Ulike grønntoner, plommefarge, rust, en del kamel,  og jordfarger kombinert i ulike toner sammen.

  • Materialer: Fløyel, skinn, pels, ull, denim, ribbestrikk og blonder.

  • Stil: Blanding av sporty og elegant, skandinavisk stil, samt rocka 90-tallsstil.

  • Ytterplagg: Ullkåper i ulike lengder, bikerjakker i skinn, sailorinspirerte dobbeltbrystede jakker.

  • Snitt: Vide bukser, ballong-ermer og høy hals kombinert med V-hals.

  • Tilbehør: Enkle smykker i kombinasjon, og piercinger.

  • Sko: Sneakers og støvletter