Da undertegnede selv er på flyttefot, kjenner jeg meg godt igjen med problemstillingen: hvordan i alle dager skal jeg få til dette?

Litt fornuft og en prat med informasjonsansvarlig Heidi Willum hos IKEA Forus (de er jo ganske «decent» på flatpakke, de  jo kunne hjelpe, var tanken), ble denne listen til.

Her er det du trenger å tenke på før og under den store flyttedagen!

1. Begynn med klær

Raid klesskapet ditt. Har du ikke brukt plagget du har i hendene på godt over to måneder, hiv det i en pose og lever til nærmeste Fretex eller innsamlingsboks! (Jeg vet det er enkelt å komme på at den toppen hadde vært fin til den buksa, under anledningen som ikke kommer. GI BORT!)

Plutselig har du et par mindre poser og esker å ta med på flyttelasset.

GJEMT OG GLEMT: Se gjennom klesskapet for ting du ikke trenger selv lengre! Foto: Shutterstock/Scanpix

2. Flytteesker på matbutikken

De aller fleste matbutikker kan gi ut gratis bananesker som du kan putte alt stæsjet ditt i. Planlegg litt i forveien og ring nærmeste butikk, så legger de av esker etterhvert som de kommer inn.

Er det fullstendig krise og altfor sent, så fins det flytteesker på Clas Ohlson også!

3. Selg/Gi bort

Trenger du egentlig den blomsterpotta? Bøker du ikke leser selv lengre, lysestaken kompisen din syns var litt stilig som du selv ikke egentlig trenger. GI BORT!

Er det møbler eller gjenstander med litt verdi - selg til en ok penge!

Både Finn.no og Facebook (det finnes et helt Atlanterhav av ulike kjøp- og salg grupper) er fine steder å både gi bort og selge ting du ikke trenger selv lengre.

Hakket mindre å putte i bananeskene!

FLYTTEHJELP: Eskene disse kommer i er helt konge å pakke ned kopper og kar i! Foto: scanpix

4. Merk alle esker

- Man har mer enn man tror! Lag et system i nedpakkingen. Merk eskene etter type rom, som «kjøkken», «bad» og så videre. Da er det lett å sette skene inn i riktig rom på nytt sted! sier Heidi.

Hun legger til at man også bør merke godt dersom noe i eskene er knuselig eller man bør være ekstra forsiktig med.

5. Beskyttelse er viktig

Har du et strekklaken som du enten er dritlei av, eller som du likevel skal ha med videre? Tre det over bordplaten, sofaen og stoler som trenger litt ekstra beskyttelse.

Alt knuselig kan være lurt å pakke inn i avispapir. Så slipper du at knust glass og riper i alle møblene dine er innflytningsgaven du starter med.

6. Pass på vekta!

Det er lett å tro at å pakke alle bøkene man har i samme eske... er kjempelurt. Merkelapp: «bøker». Her tok hvertfall jeg grundig feil selv! Ikke nok med at eskene blir ekstremt tunge, de kan gi etter også. Da har du plutselig bøker utover hele parkeringsplassen...

RYDD: Når man flytter finner man garantert noe man ikke trenger selv lengre. Foto: scanpix

7. Lei en varebil

Det er ikke bare bare å ta med seg flyttelasset på buss eller i den vanlig personbil. For eksempel IKEA leier ut varebiler som koster 390 kroner for tre timer i ditt odel og eie!

- Hvem som helst kan leie disse. Leien inkluderer fri kjørelenge og drivstoff, sier Heidi.

Med fri kjørelengde menes det 200 kilometer. Alt over dette må man betale litt ekstra for.

Denne artikkelen er en arkivsak fra juni 2016, men vi henter den frem til glede for nye lesere.