Resultatene kommer fram i en undersøkelse hvor kvinner mellom 18 og 26 år fra Norge, Sverige og Danmark har svart på spørsmål om bruk av prevensjon ved seksuell debut i ny studie.

– Denne studien viser en høyere prevensjonsbruk ved seksuell debut enn tidligere studier har vist, forteller Finn Egil Skjeldestad, professor i samfunnsmedisin ved UIT – Norges arktiske universitet, til forskning.no.

Danske kvinner kom best ut i studien, etterfulgt av Norge. 85 prosent av de norske jentene som ble spurt sier de brukte prevensjon under første samleie.

Figuren under viser hvor stor prosentandel som ikke brukte prevensjon ved seksuell debut.

Bruken henger sammen med alder

Bruken av prevensjon hang sammen med hvor unge de var når de debuterte, og aldersforskjellen mellom jenta og den første sexpartneren. Hadde jentene debutert da de var 14 år eller yngre brukte de sjeldnere prevensjon enn hvis de var eldre.

De som hadde begynt å røyke før debuten, hadde lavere sannsynlighet for å bruke prevensjon.

– Bruk av røyk og alkohol i ung alder er ofte et uttrykk for mer risikopreget atferd. Det går igjen i mange studier, sier Skjeldestad til forskning.no.

Slik får du gratis kondomer i postkassa

Oralsex kan føre til herpes

Ingen gutter med i undersøkelsen

Selv om det er delt ansvar å bruke prevensjon, har forskerne bak studie kun spurt damer om de brukte prevensjon når de debuterte.

– Hadde vi inkludert gutter i studien ville forskerne ha fått flere metodiske utfordringer, ettersom disse guttene hadde debutert med andre jenter enn de som er med i denne studien, sier Skjeldestad til forskning.no.

Denne saken ble først publisert i februar 2017, men deles igjen til glede for våre nye lesere.