Vegard Hjelmen ble mobbet hele barndommen. Han er fra Gol, men bor nå i Trondheim. Han forteller til Side3 at han alltid har sett på seg selv som en sosial og utadvendt person, og hvorfor han ble mobbet vet han ikke.

- Jeg var litt umoden kanskje, men man skulle ikke tro at det var grunn nok til å mobbe. På små plasser vil det alltid være noen som rotter seg sammen, men det er vanskelig å si hvorfor noen velger å mobbe, sier Hjelmen til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

- Ble verre

Mobbingen ble verre. Moren visste om problemene og Vegard gikk til psykologhjelp på skolen, men uten suksess. I sjetteklasse ville han ta sitt eget liv.

- Jeg sto på kanten av stupet og var helt bestemt på å hoppe. Plutselig kom en av mine venner. Hun var helt fra seg, gråt og skrek at jeg ikke skulle gjøre det. Jeg trakk meg bare for at hun skulle slutte å skrike, sier Hjelmen til Side3

Likevel var ikke dette en helomvending. Han hadde fortsatt tanker om å ta sitt eget liv etter denne hendelsen. Men hver gang tenkte han på moren og hvordan det ville være for henne.

- Det var mest for at jeg ikke så noen annen løsning eller utvei av problemene. Jeg var for ung til å flytte vekk og starte på nytt. Det var ingen som fortalte meg eller viste meg at ting kan bli bedre. Arbeidet med meg som person var ikke der. Du vet ikke hva du vet, før du vet det, forklarer Vegard til Side3, som legger til at moren, bestemor og bestefar, onkler og tanter har vært de som har støttet han hele veien.

Vil hjelpe andre

Da Vegard var 20 år flyttet han til Trondheim, og ting begynte å se lysere ut. En god venninne anbefalte han en selvhjelpsbok, «Hvordan vinne venner» av Dale Carnegie. Denne snudde tankegangen hans.

- Forfatteren er full av visdom og har veldig god innsikt, han forteller veldig mye daglige situasjoner som går på hvordan du egentlig ville reagert i en situasjon. Den snudde tankegangen min, og jeg innså hvor viktig det er å løfte seg selv og andre opp, sier han til trd.by.

Nå har han startet en bedrift for å hjelpe andre sammen med en kompis, som heter "Norgesbeast". Han startet først på Instagram for å motivere andre til å trene ved å bruke hashtaggen.

- Jeg er coachen for folk som ønsker mental trening gjennom Skype, og så er det Audun Sand som er personlig trener med bachelor i ernæring. Han skreddersyr treningsplaner og kostplaner basert på kundenes mål og ønsker. I tillegg får kundene tett oppfølging over nett. Jeg satser på å være ferdig utdannet PT i løpet av august, sier han.

«Forandringen»

I tillegg skriver han en bok, som han mest sannsynlig vil kalle «Forandringen». I den deler han sin historie og forteller om mobbingen og depresjon, og hvordan han kom ut av det. Den har han fått hjelp til å skrive av tekstforfatter Sjur Jansen.

- Den vill handle om oppveksten og historien min. Den går litt dypt innen forskjellige områder med personlig utvikling. Jeg kan ikke røpe for mye, ler Hjelmen.

- Hvordan har du det i dag?

- Jeg har det veldig bra. Det er mange baller i lufta med boken, og jeg vil også begynne å holde foredrag. Jeg vil fortelle min historie for å få folk til å prestere bedre i hverdagen, sier han og legger til:

- Ikke vær redd for å ta kontakt med meg for en prat, jeg vil hjelpe. Mitt mål for året er å hjelpe flest folk psykisk og fysisk.

I 2014 var det totalt 548 selvmord i Norge. 401 av disse var menn og 147 kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet. De skriver også at det er vanlig å anta at det er 10 ganger flere selvmordsforsøk enn selvmord.

Sliter du med vonde tanker? Da kan det være lurt å ringe Mental Helses hjelpetelefon: 116 123