Ok, solarium gir større sjanse for hudkreft. Men i en ny studie slår svenske forskere likevel fast at det å ikke oppsøke sola, er farligere.

Som Forskning.no skriver, som også omtaler studien, har forskerne vært interessert i dem som soler seg lite – i tillegg til dem som soler seg mest, som det oftest handler om.

29 000 kvinner som er blitt fulgt over en 30-årsperiode, er blitt spurt av forskere ved det Karolinska Institutet (KI): Soler du deg om sommeren? Reiser du sørover for å sole deg? Bruker du solarium? Soler du deg i vinterferien?

Solas positive effekter

Kvinnene måtte svare ja på solarium og minst to av de andre spørsmålene for å bli kategorisert som de mest soleglade. Svarte de nei på alle, ble de kategorisert til å ha lav grad av eksponering fra sola.

Når sola titter frem, er det mange som benytter sjansen for å slikke litt sol. Foto: Vegard Eggen

Forskerne har videre koblet kvinnenes opplysninger opp mot svenske registre som viste om de var blitt syke.

Da fant de ut at de soleglade kvinnene – ikke overraskende – hadde en økt risiko for å dø tidlig på grunn av hudkreft, men samtidig hadde «solerne» størst sjanse for å overleve krefttypen. De som unngikk sola, hadde en tre ganger høyere dødelighet av hudkreft om de først fikk sykdommen.

I tillegg:

  • Totalt hadde de mest soleglade lavere dødelighet enn de som ikke solte seg, ifølge studien.

  • De hadde lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

  • Soleglade kvinner hadde også lavere risiko for å få diabetes type 2.

– En hypotese er at de som soler seg, har høyere nivåer av D-vitamin. Dermed har de også et bedre immunforsvar, sier Pelle Lindqvist, en av forfatterne til studien fra KI, til avisa Dagens Nyheter.

– Må bli flinkere

I tillegg frigjør ultrafiolett stråling fra sola en gass i kroppen vår, nitrogenoksid. Den utvider blodkarene våre og reduserer blodtrykket.

Til Forskning.no har hudkrefteksperten Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret i Norge tidligere sagt at folk har godt av litt sol.

– Men vi burde lære mer av folk som bor i land med mer sol. Vi har blitt flinkere til å bruke solkrem. Nå må vi bli flinkere til å bruke mer skygge, beskytte oss med klær og ikke ligge å grille oss i sola, sa hun.