Mads Herdahl fra Trondheim har lagt ut på en rimelig lang sykkeltur. I april startet han å sykle fra Trondheim i retning øst, og etter planen skal han ende opp i Sørøst-Asia.

- Jeg spurte lederen min om å få ett års permisjon for å sykle, og det fikk jeg innvilget. Dette er den første lange turen min, sier Herdahl til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Sykler gjennom 25 land

Så langt har han syklet gjennom Europa, Tyrkia, Iran, Sentral-Asia og er nå i Kina. Ifølge Mads skal han sykle til sammen gjennom rundt 25 land. Til sammen blir det rundt 15 000-20 000 kilometer på sykkel.

- Jeg begynte å sykle for fem år siden, og fant ut at du kan bevege deg ganske langt med sykkel på en dag. Jeg hadde en testtur til Sri Lanka for to år siden, og det trivdes jeg ganske godt med, sier han.

Herdahl sykler turen alene, og har møtt på andre syklister han har syklet noen dager med. Han stopper når han skal sove, og sover som regel i telt. Han har også ved anledninger blitt invitert til å overnatte hos folk.

- Sykler jeg gjennom bebygde områder er det gjerne folk som stopper meg for å høre hva jeg driver med. De spør om jeg vil komme på besøk til dem og overnatte. Det er veldig hyggelig, sier han.

Møtt på utfordinger

Herdahl har møtt på noen utfordringer på veien. I Europa er veiene tilrettelagt for syklister, og der gikk det veldig greit. Videre østover byr på flere problemer, både når det kommer til visum og kontakt med ambassader.

- Du må gjøre det meste selv. Når du forlater Europa er det en fordel å ha brukbart utstyr. Det er sparsomt med sykkelforretninger på veien fra Tyrkia og videre østover, sier han.

I tillegg har han blant annet fått betennelse i kneet, og en skulder ut av ledd. Det verste var likevel da han spiste gatekebab i Iran, som gjorde at han fikk skikkelig mageproblemer.

- Antibiotika tok ikke knekken på det. Jeg måtte fly til Istanbul for å få en sjekk på sykehuset, og der fikk jeg ny medisin som fungerte. På en slik tur må du regne med å få noen problemer, påpeker Herdahl.

- Trondhjemmerne har virkelig fått opp øynene for elsykler

- Turen i seg selv er et mål

Favorittplassene til Herdahl i løpet av turen er Det tibetanske platå i 4000-5000 meters høyde, Pamirfjellene i Tajikistan og Iran.

- Iran er mest på grunn av folkene. Det er noen fantastisk gjestfrie folk. Hvem som helst kan stoppe deg på gata for å spørre om du vil overnatte. De gir deg mat og vann når de ser deg på gaten, sier han.

Selv om målet er å komme seg til Sørøst-Asia, mener Herdahl at å oppleve nye steder fra sykkelsetet er en stor del av det.

- Fordelen med å reise med sykkel er at du har mye lettere for å møte andre mennesker enn i bil. Det er turen i seg selv som er målet, sier han.