I en hektisk hverdag er det å forsove deg det siste du ønsker. Problemet er bare at slumreknappen er voldsomt fristende og uimotståelig. Andre ganger våkner du ikke av alarmen i det hele tatt.

Men det finnes gode nyheter! Det er i følge Elite Daily flere enkle grep du kan gjøre for å unngå å forsove deg - om du er villig til å skille veier med slumreperiodene.

1. Vurder å droppe vekkeklokka fullstendig (!)

Om du allerede har en alarmklokke, men den gjør ikke en eneste ting for å hjelpe deg å stå opp i tide, kan du vurdere å droppe den helt. Det høres skummelt ut, men du kan faktisk trene kroppen til å klare å våkne uten en alarm. I bunn og grunn handler det om å holde seg til faste rutiner hver kveld og morgen, der du kommer inn i en rytme som lar deg slippe å bruke en høy og skingrende alarmlyd.

2. Insisterer du likevel på bruk av alarm - velg en gammeldags en

En gammeldags djevel av en alarmklokke kan gjøre susen! Foto: Bohbeh / Shutterstock / NTB scanpix

Om du aldri kan få det til å fungere uten noen form for alarm, gå for en gammeldags en som du rett og slett ikke kan slumre deg forbi. En høy lyd er en av de mest umiddelbare tingene som trigger nervesystemet til å våkne opp, og hva er vel bedre enn å våkne opp av en tsunami av adrenalin?

Det høres kanskje ut som et mareritt, men det vil garantert sikre at du åpner øynene til rett tid.

3. Pass på søvnsyklusen

Vi har ulike søvnstadier i løpet av natten, der noen er enklere å våkne opp fra enn andre. Det å tilpasse tiden du skal sove til endringene mellom disse stadiene kan gjøre det enklere når du må stå opp! Du kan bruke ulike apper, som FitBit eller Jawbone, som kan kartlegge søvnrytmen din. Dette er ikke akkurat eksakt vitenskap, men verdt et forsøk.

Noen deler av søvnsyklusen er vanskeligere å våkne opp fra. Kanskje det er lurt å ta hensyn til det? Foto: arka38 / Shutterstock / NTB scanpix

4. Vær konsekvent med når du våkner opp

Rutine, rutine, rutine. Om du prøver å bli kvitt problemene med å forsove deg, vil det hjelpe deg å våkne til samme tid hver dag. Ja, dette gjelder (dessverre) også i helgene.

5. Last ned en app som tvinger deg til å våkne

Det er en rekke fancy, vitenskapelig baserte apper som bare venter på å hjelpe deg til å stå opp om morgenen. Noen apper, som appen Alarmy, tvinger deg til å fullføre et puslespill før alarmen skrus av. En annen, kalt Alarm Clock for Heavy Sleepers, lar deg personalisere din oppvåkningsrutune med musikk og flere alarmtyper, fra gradvis oppvåkning, til klask-deg-i-trynet-varianten.

Hver sin smak, hvert sitt behov!

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.