– Kvinner og menn bruker språket forskjellig. Samtidig er det menn som har sittet med definisjonsmakt, og menns ønsker og krav har drevet språkutviklingen framover. Det gjelder også det seksualiserte vokabularet og bruken av det, sier professor i nordisk språkvitenskap Ruth Vatvedt Fjeld til NTB.

Hun har viet mye tid til banning, og fant at det var store kjønnsforskjeller. Hun kjenner seg igjen i de amerikanske forskernes beskrivelser av seksualisert vokabular som basert på menns ønsker og begjær.

– Ord som «pule» og «fuck», de stammer begge fra «å slå», og betegner menns handlinger og perspektiv under samleiet, sier Fjeld.

Forskerne fra OMGYES og Indiana University School of Medicine har fått mye oppmerksomhet etter at de for noen uker siden presenterte studien sin i tidsskriftet Plos One. De poengterte at sexrelaterte ord tar utgangspunktet i handlinger som utføres, med kvinnen som en mer passiv partner som det «gjøres noe med».

Over 7.000 kvinner har deltatt i arbeidet som konkluderer med hvilke fire samleieteknikker som for 70–88 prosent av kvinnene gir orgasme. Deretter har disse fått egne ord, slik at kvinner forhåpentligvis skal kunne si rett ut hvilken teknikk de vil bruke.

Ut fra skyggene

Målet har vært likestilling, frigjøring gjennom språk: Når du har satt ord på noe, har du fjernet en barriere og sagt at noe er ok å snakke om.

Basert på resultater fra en pilotstudie blant nesten 4.300 kvinner fra hele verden, ble det gjennomført en undersøkelse blant 3.017 amerikanske kvinner som svarte på hvilke samleieteknikker som fungerer best for dem, enten de penetrerer med penis eller sexleketøy.

– For første gang har vi detaljerte, vitenskapelige data slik at vi bedre forstår de ulike måtene kvinner opplever vaginal penetrasjon på og hva som fungerer best og gir mest tilfredsstillelse. Denne informasjonen kan hjelpe oss å bygge opp et vokabular for å beskrive kvinners vei til seksuell nytelse, ord som per i dag ikke eksisterer, sier forsker Devon Hensel ved OMGYES.

– Når man ikke får satt ord på noe, blir det bokstavelig talt gjort umulig å prate om, sier doktor Christiana von Hippel.

– Ved å gi disse vanlige teknikkene navn og vise hvordan de fungerer, håper vi kvinner vil ta saken i egne hender, utforske hva de liker og gå for det de vil ha, i og utenfor soverommet.

De fire nyordene på engelsk er rocking, angling, shallowing og pairing – direkte oversatt blir det noe sånt som gynging, vinkling, grunning (som i nær overflaten) og dobling.

Norske gloser

I Norge har Språkrådet og Likestillingsloven vært på plass i siden 1970-tallet, og bidratt til mer kjønnsnøytral språkbruk, blant annet ved å endre ord og betegnelser.

Professor Fjeld er spent på om de nyinnførte, engelske betegnelsene vil bli tatt i bruk i praksis.

– Rent faktisk ligger amerikanerne gjerne litt foran på forskningen her. Når det gjelder å oversette disse ordene direkte, tror jeg det kunne by på noen utfordringer, flere av dem har allerede betydninger som gir andre assosiasjoner. Grunning for eksempel, kanskje malere vil protestere. Det kunne vært interessant, sier hun.

– Så er spørsmålet om vi har behovet. Det hadde vært kjempefint om man hadde fått et bedre språk på dette området, både for jenters del og for å instruere de mer hjelpeløse mannfolka. Men kan hende har yngre kvinner allerede ord på dette seg imellom, for de har et friere forhold til å snakke om slikt.

På fisketur

Studien har fått mye omtale i medier som typisk henvender seg til menn. Flere av omtalene er ikke er så opptatt av den språklige revolusjonen. Her skal detaljene rundt teknikkene beskrives. Dessuten vies det oppmerksomhet at, som nettavisen Mens Health uttrykker det, «ingen av samleieteknikkene kvinner foretrekker, innebærer at en mann pumper i vei som et trykkluftbor. Sjokkerende!".

Den tabloide britiske avisa The Sun har i sin ordgasme kalt saken om de fire teknikkene «fourgasm» og spurt folk om de forstår hva begrepene referer til.

Interessant nok ser det ut til at kvinnene er litt bedre enn menn til å få de rette assosiasjonene.

Flere tenker umiddelbart på fisketur når noen snakker om «angling». Strengt tatt kan verbene vel være ulike fisketeknikker.

Et par av gutta får også assosiasjoner til å ha sex med flere partnere når det er snakk om «pairing», som egentlig skulle beskrive samleie med stimulering av flere punkter hos kvinnen på en gang.

– Disse svarene viser at det er svært betimelig å få mer feminine perspektiver inn i det seksuelle ordforrådet, sier Fjeld.