Innlegget ble først publisert på turjenter.no

Å være ei turjente er i mine øyne ganske kult. Det er det ikke nødvendigvis alle som synes, spesielt det motsatte kjønn kan miste både interessen og føle seg truet av denne typen jenter. Jenter som kan å fyre bål, får større fisker på kroken, er raskere opp fjellet og som tåler det harde underlaget under telttduken bedre – for ikke å glemme jentene som til tider har mer hår på leggene enn hva som er sosialt akseptert – og ikke dusjer på dagesvis. Turjenter mister, urovekkende nok, flere poeng hos gutta enn jenter som har helt andre markeringsbehov.

Vel, jeg har reflektert mye rundt dette og har kommet frem til flere grunner til at gutta absolutt må skygge banen når ei ekte turjente dukker opp.

Følg trd.by på Facebook

- Mark i ræva

Ei turjente er spennende, har mark i ræva og er alltid på utkikk etter nye, små og store eventyr. Være seg en ettermiddagstur i skogen eller en ekspedisjon i Alaska.

Du vil få problemer med å få henne til å sitte stille. Kanskje må du be på dine knær for å få henne til å tilbringe en hel kveld i sofaen med deg?

- Lar seg ikke skremme

Hun er alt for lett å ha med å gjøre. Hun kan kjenne igjen en dårlig eller vanskelig situasjon, så slike ting orker hun ikke å bruke energi på. Dårlig vær eller ødelagt utstyr ødelegger ikke for planene hennes, hun lar seg rett og slett ikke skremme.

Hun vet hvordan hverdagens kjas og mas kan være, det er nok en av de mange grunnene til at hun liker seg best utendørs. Mest sannsynlig vil hun dra med seg deg.

Hun elsker å prøve nye ting

Det hører med til hennes eventyrlige natur. Er hun en hverdagshelt drømmer hun seg nok vekk til dype skoger og høye fjell hver eneste dag mellom mandag til fredag.

Hun vil gladelig være med deg på spontane turer i helgene – og har mest sannsynlig tursekken klar, lenge før du har tenkt tanken på å spørre henne om det er en plan for helgen.

- Møter henne ikke i hæler

Hun er brun på sommeren av ekte sol, ikke av solarium. Hun er kanskje dekt av fregner, og har skitt under neglene. Hele sommeren har hun badet ute, og har helt sikkert ikke vært nok innendørs til å vurdere lange, varme dusjer.

Du møter henne ikke i høye hæler, men gjerne barfot og smilende fra øre til øre mens hun nyter hver eneste solstråle som er å oppdrive – for hun vet at disse solmånedene er korte.

- Vil gjøre alt til en lek

Hennes konstante fokus vil være på glede og takknemlighet. Hun vil alltid vurdere humøret til folk hun omgås og således finne ut hvordan hun kan bidra til at folk får gjort det beste ut av sine dager.

Hun vil gjøre alt til en lek, ta lett på situasjonene, og lett underholde sin omgangskrets.

- Kick-ass bålkaffe!

Hun er erfaren. Hun er en leder. Hun kan vise deg vei opp på de mest eksponerte fjelltoppene. Hun har padlet kajakk på åpent hav, surfet bølger og har brukt dager på å vandre til fots gjennom fjellheimen.

Hun kan knuter du bare trodde klatrere og fiskere kunne, hun kan bygge snøbivuakk, snøhule, kantgrop og iglo, teipe ankler, lage mat på bål hun selv har fyrt opp og lage kick-ass bålkaffe! Hun kan lede en stor gruppe og gjøre de både tilfreds og fornøyd.

Hun er godt forberedt

Hun vet nøyaktig hva hun skal pakke til enhver tid. Hun har alltid med seg det mest nødvendige utstyret, om det så er dopapir, fyrstikker eller litt enkel snacks hvis du skulle gå tom for energi.

Hun er ikke materialistisk. Hun har overlevd i et lite telt på knappe 2*3 meter, uten WC, varme, dusj, elektrisitet og speil. Hun setter pris på hverdagens bekvemmeligheter. Hun velger opplevelser fremfor gaver. Hun bruker heller en skikkelig allværsjakke enn alt for dyre vesker, og hennes favoritt tilbehør er kanskje et par ullsokker.

Hun er veldig uavhengig

Hun vet hva hun vil og hvem hun ønsker å være. Hun har valgt en vei, men vet nok ikke om den veien har mange avstikkere. Mest sannsynlig så har den det. Det er en del av eventyret. Hun trenger deg ikke, men hun vil ha deg. Turjenta kan ta vare på seg selv, hun kan lage mat, bære sin egen bagasje, betale sine egne regninger og sette sine egne ankere. Men hun vil digge ditt selskap!

Hun er utrolig støttende

Og forstår at dere er to ulike personer med ulike drømmer og ambisjoner. Hun vil motivere deg og pushe deg til å ta de nødvendige stegene du må ta for å klare det du vil. Hun ønsker deg den samme lykken som hun selv ønsker for seg. Hun gir deg, som alle andre ting hun gjør i livet, 100 prosent.

Hun kommer alltid til å være en vill sjel med et åpent hjerte, og det er ikke noe vits i å prøve å temme ei turjente.

NB! Håper du har lest innlegget med glimt i det ene øyet, og ironi i det andre!

Jeg ønsker absolutt ikke å generalisere turjenter! Å bygge opp en type jente er ikke det samme som å rive ned alle andre typer. Jeg omfavner med glede alle jenter og våre egenskaper, være seg intelligens, dyktighet, styrke eller annet. Derimot ønsker jeg at du som leser skal se at å kan definere seg som turjente også er fint, utfordrende, lærerikt og dannende. Akkurat som alle definisjoner vi måtte ha. Og kanskje kan du identifisere deg med noe av det som står du også.

Det skal være lov å være forskjellig, og vi jenter skal respektere det.

Og til guttene – verdsett forskjelligheten. Se styrkene – og svakhetene. Vi er jenter alle sammen. Og – vi er gode nok!