Presset om å passe inn i skjønnhetsidealene er spesielt sterkt i dag. Fokuset på kropp og utseende er større enn noen sinne, og kosmetisk kirurgi blir vanligere og vanligere.

Kanskje ikke så rart, med tanke på at vi sjekker oss selv hele dagen - både bevisst og ubevisst. Psykolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem, har i en årrekke forsket på kroppsidealer og menneskers syn på skjønnhet. I et intervju med KK.no forteller hun at det har blitt gjort forsøk som beviser at fokus på eget utseendet påvirker kvinners prestasjoner.

– Man gjorde et eksperiment hvor man lot kvinner og menn utføre for eksempel matteoppgaver, først i vanlige klær og deretter i badetøy. Resultatet viste at kvinnene gjorde det dårligere når de skulle løse matteoppgaver i badetøy, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

Brystforstørrelse fortsatt populært

Hos Aleris Solsiden har de et team med tre svært erfarne plastikkirurger som utfører til sammen cirka 1000 operasjoner i Trondheim i året. Doktor og spesialist i plastikk-, rekonstruktiv- og estetisk kirurgi hos Aleris Solsiden, Ivan Pavlovic, forteller at de vanligste inngrepene de utfører er brystforstørrelser, brystreduksjoner og fjerning av overflødig hud (såkalt bukplastikk). Inngrep som følge av hudkreft eller andre hudlidelser blir det også utført mange av. Andre hyppige inngrep er operasjon av tunge øyelokk, fettsuging og arrkorrigeringer.

- Yngre kvinner ber som oftest om råd om brystforstørrelse, neseplastikk eller fettfjerning, sier Pavlovic.

Brystforstørrelse er den vanligste plastiskkirurgiske operasjonen klinikkene i Trondheim utfører. Foto: puhhha / Shutterstock / NTB scanpix

Klinikksjef ved Volvat Stokkan, Geir Bauck, forteller at en stor del av de plastiske operasjonene som utføres er basert på medisinske grunner. Men mange velger også å fikse på utseende uten at det er medisinsk nødvendig.

- Når vi ser på de privatbetalende pasientene så er det brystforstørrelse som er den vanligste operasjonen, sier Bauck.

- Hva er det menn er mest opptatt av å fikse på?

- Mennene som kommer til oss er som oftest opptatt av de sammen tingene som kvinner, for eksempel tunge øyelokk eller fett som de ikke klarer å trene bort. Menn kommer også for reduksjon av bryst, på samme måte som kvinner, sier Pavlovic.

Med forbrukslån og lungebetennelse åpnet Natalie (23) skjønnhetssalong

Plastikkirurg Ivan Pavlovic forteller at det er kvinner som endrer mest på utseende, men fokuset på at det skal se naturlig ut er større enn før.

Fokus på det naturlige

Selv om brystforstørrelse er en av de mest vanlige plastikkirurgiske inngrepene kirurgene utfører, betyr ikke det nødvendigvis at flesteparten vil ha brystene størst mulig.

- Vi opplever at det er mer fokus på naturlige resultater enn før, sier Pavlovic.

- Hvilken aldersgruppe er mest opptatt av å endre på utseende?

- Til oss kommer kvinner og menn i alle aldre, men vi utfører ikke kosmetisk plastikkirurgi hos ungdom under 18 år i henhold til vårt etiske regelverk. Oftest er det godt voksne mennesker, kvinner omkring 40 år, som lenge har tenkt på at de vil få gjort noe de plages med. Felles for dem alle er at det handler om livskvalitet og selvfølelse.

Dette er sommerens mest populære hårtrender

Starter tidligere

Av kosmetiske behandlinger som botox og restylane er det botox mot rynker som er mest populært, og salget øker for hvert år. Det blir stadig mer vanlig blant både kvinner og menn.

Botox-trenden fortsetter, og man begynner tidligere enn før ifølge klinikksjef ved Volvat Stokkan, Geir Bauck. Foto: Anna Moskvina / Shutterstock / NTB scanpix

- Folk begynner å behandle seg selv tidligere enn før. Det er for eksempel enklere å forebygge aldring enn å behandle hud som allerede har kraftige aldringstegn, sier Bauck og fortsetter:

- Flere behandler større områder, som hele ansiktet, hals, øvre bryst og hender. Likevel er de fleste opptatt av å få et naturlig resultat, ikke et kunstig utseende.