“Om fem til ti år vil alle dyrke sine egne grønnsaker oppå kjøleskapet.”

Bare en setning var nok inspirasjon for søskenparet Mireen og Jan Olav Fikse. De sluttet i jobbene sine og startet eget selskap.

– Det var vinn eller forsvinn. Vi måtte prøve, vi kunne ikke gjøre det halvveis, sier Jan Olav.

Mat = helse

Sammen med søsteren Mireen driver han Urban Cultivator i Norge, et selskap som distribuerer dyrkeskap for urter, salater og spirer.

Denne matfavoritten utvider utvalget

At bedriften så dagens lys er riktignok nokså tilfeldig. Mireen drev eget reklamebyrå, mens Jan Olav jobbet som elektriker og heismontør. Så døde faren.

– Vi tenkte mye på hvorfor. Han var en sprek 73-åring. Han sto på vannski i 70-årsdagen sin og gikk Birken samme år. Plutselig ble han dårlig, og kroppen forfalt med 40 år på kort tid. Vi skjønte ingenting, sier Jan Olav.

Om en måned kan du fikse både hud og hår miljøvennlig her

Etter å ha nøstet seg bakover sto de igjen med bare én mulig årsak: kosthold.

– Det var det som ledet oss til Urban Cultivator. Hvilken mat er best for kroppen? Svaret var opplagt: den må være så ren og fersk som mulig, sier Jan Olav.

Plantene på bildet er i plastikk, men skal kunne finnes i naturlig form fem dager etter at de er plantet i et vanlig dyrkeskap. Foto: Inga Skogvold Rygg

Svømmer Norge på langs

Det var Mireen som først fikk ideen om en innretning man kunne dyrke egne grønnsaker i. Tanken måtte modnes, men etter hvert bygget søskenparet en prototyp. I prossessen kom de tilfeldigvis over et canadisk selskap som laget dyrkeskap.

– Vi fant ut at når de hadde brukt 15 år på å utvikle dette, trengte vi kanskje ikke vi å finne opp hjulet på nytt igjen, sier Mireen og ler.

Da Sophia ble kalt "dødsbokjerringa" sluttet hun å bruke blomstrete kjoler

Dermed dro de til Canada, og kom hjem igjen som agentur for hele Norden i 2015.

“En sånn én”

Underveis har de møtt mye motstand.

– Det nybrottsarbeidet der kan vel lettest beskrives som å svømme Norge på langs med bare nevene. Vi trodde alle skulle skjønne poenget som vi nettopp hadde skjønt, sier Mireen.

Men verken samfunnet eller de nærmeste har vært lette å overtale.

– Det var et slag i trynet man ikke hadde regnet med. I venneflokken har jeg blitt “en av de alternative", sier Mireen.

Gründerene drømmer om å få inn sunne smoothies på arbeidsplassene i Norge. – Vi ønsker at alle kantiner skal tilby sunne smoothier til de ansatte, sier Mireen Fikse. Foto: Inga Skogvold Rygg

– Tror de har sett Jesus

De skylder blant annet på jaget etter billig mat.

– Hvis alt skal være så billig, hvordan er det da med kvaliteten? Er det ikke det som gjør oss syke? spør Mireen.

Søsknene mener systemet legger opp til feil prioriteringer

– Vi er egentlig villig til å bruke masse penger på oss selv, men på de enkelte tingene har vi blitt innprentet med at skal være billig, sier Jan Olav.

Disse toppturene er bare tre timer unna Trondheim

Målet er nå å satse inn mot bedrifter og restauranter. De tror likevel det er håp for privatmarkedet også.

– Vi har stått på stand på Oslo Vegetarfestival to år på rad, og antallet besøkende økte noe helt vanvittig fra år til år. De tror jo de har sett Jesus når de ser det skapet, de er helt på knærne. Det er kjempeartig, sier Mireen.