Lise Stokke fra Trondheim har slitt med spiseforstyrrelser siden hun var 11 år. For to år siden blusset anoreksien opp igjen. Da hun ikke fant noe som kunne hjelpe henne med sykdommen, tok hun like greit saken i egne hender. Slik ble «Recoverybook» til.

- Jeg lette etter noe som kunne hjelpe meg for å starte. Det finnes veldig få hjelpemidler som du kan bruke selv, sier hun til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

- Hjalp til å se triggere

Det var etter inspirasjon fra behandleren sin hun begynte å føre dagbok for det hun spiste, og etter hvert ble det til bok. I boka er det alt fra matlogg til oppgaver om spiseforstyrrelsen. Med andre ord en selvhjelpsbok for alle som er sliter med sykdommen.

- Han tipset meg om å skrive en matdagbok, som jeg i utgangspunktet ikke hadde tro på. Jeg har alltid skrevet ned hva jeg spiser, men nå hjalp det veldig å se triggere jeg ikke var klar over. Som det at jeg reagerer på å spise rundt andre mennesker, og at jeg reagerer på stemningen rundt, forteller Stokke.

I utgangspunktet lagde hun boken for seg selv. Hun brukte først bare ei notatblokk, men da hun er grafisk designer hadde hun kunnskap til å lage ei litt finere bok. Etter hvert viste hun den frem til ei venninne, Katinka Hellan.

- Jeg viste den til Katinka, og hun ble veldig interessert. Hun sa at denne måtte vi få inn. Da begynte jeg å tenke at søren, jeg har allerede laget den for meg. Hvorfor skal jeg ikke tilby den til andre? Det beste er om jeg kan hjelpe andre som sliter, forteller hun.

«Skam»-Ulrikke: - For meg faller det helt naturlig å være åpen om det

Har blitt bedre

Stokke forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger på boka.

- Mange sier at det hjelper dem å planlegge dagen, og det er den store forskjellen. Som spiseforstyrret har du flere tusen tanker i hodet samtidig. Når du får planlegge, vet du hva du skal spise og når du skal spise, sier hun.

På sitt verste kastet Pernilla (23) opp 30 ganger i løpet av en dag

26-åringen forteller at hun selv ikke er frisk, og går fortsatt i behandling.

- Jeg skulle gjerne hatt den gladhistorien der. Men jeg har blitt bedre, og boka hjelper meg. Her handler om at du nullstiller hver dag, sier Stokke.

«Unge Mødre»-Line (23) gikk fra overvektig til sykelig tynn på 7 måneder

Vil forkorte ventetiden

Hun ønsker å hjelpe andre som ikke klarer å finne hjelp. Hun forteller at hun ønsker å forkorte tiden på å få startet i behandling.

- Ofte tar det kjempelang tid før du innser at du trenger hjelp. Så blir du henvist, og da går det mange måneder. De månedene er du egentlig klar og motivert. Da er det viktig å ha noe som kan hjelpe deg, slik at du ikke blir sykere mens du venter, mener Stokke.

26-åringen har som mål å prøve og bekjempe sykdommen, og ønsker også å komme seg ut i jobb igjen.

- Det er egentlig det, å få tilbake et normalt liv. Og ikke være fanget av sykdommen, sier hun.

Marianne (32) slet med anoreksi i 18 år: - Tegningen er det som holdt meg gående