Clean Shores er en gruppe startet av 47 pensjonerte oljedirektører som ønsker å gjøre opp for seg. Gruppa de startet er ei undergruppe av Clean Shores Global.

Full av tang, sand og vann var ikke bildekket enkelt å få opp fra gjørma. Og bakken opp mot veien igjen var uoverkommelig. Foto: Alf Simensen

Egen gruppe i Trondheim

Både Maria Gaasø og Ane Aspén har hver sin onkel som er med i organisasjonen, og dermed falt det dem veldig naturlig å være med når lokalgruppa i Trondheim ble startet i mars i år.

- Vi er helt nyoppstartet og har ikke organisert store aksjoner ennå, forklarer jentene stående i Leangenbukta.

Målet med gruppa er hovedsaklig å rydde opp i fjæra og strandsoner rundt omkring i Trondheim.

- Hovedkontoret er hos styreleder Hogne Kile på Roaldsøy i Stavanger kommune. Så dukker det opp styringsgrupper her og der det finnes fem-seks personer som er ivrige, forklarer Aspén.

I inneværende år har de først og fremst fokus på å få organisasjonen opp og gå, og den første store aksjonen kommer til neste år.

- Men vi har vært med på rydding i småskala, legger de til.

- Hvor mange er det i gruppa?

- Vi er omtrent fem aktive personer i styringsgruppa i Trondheim.

Maria Gaasø Foto: Alf Simensen

Vil ha mer frivillighet

Damene er klare på at det finnes flere like grupper i Trondheim, og de ønsker gjerne å samarbeide med andre grupper om det samme formålet.

- Vi vil gjerne bidra til å få flere med på frivillig arbeid. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss om de ønsker å være i styringsgruppen, og ikke minst om å bli med på aksjoner i Trondheim og omegn. Det er mange å velge mellom, sier de.

- Hvordan ligger det ann i strandsona i Trondheim sammenlignet med andre byer?

- Det har vi egentlig for lite kunnskap til å si noe om nå. Men det er kanskje verre med de som ligger ved kysten, enn Trondheim som er i ei bukt, reflekterer de.

Ane Aspén Foto: Alf Simensen

Et bildekk, et sykkeldekk og plast

Samtalen vris over til hvordan det ser ut i Leangenbukta.

- Her ser det egentlig ganske greit ut, sier de.

En av grunnene til det tror de er på grunn av at Ladestien flittig brukes av turgåere som kanskje plukker opp det de ser.

På oppfordring fra Trd.by bestemmer Gaasø og Aspén seg for å plukke søppel i den tilsynelatende ryddige fjæra i fem minutter.

- Du ser det glinser litt her, kommenterer Aspén mens hun bøyer seg og plukker opp knust glass. Ganske så finslipet.

Litt lengre unna ligger det flere småbiter av det som sannsynligvis har vært flere keramikk-fat, og flere små plastbiter i både tynne og harde utgaver. Til og med et bildekk ligger blant den gjørmete tangen.

- Det var ikke lett å se.

- Ja, det er mye som går litt i ett med naturen. Det er en av grunnene til at det er lurt å lage aksjoner der man går flere sammen og kikker litt nøye.

Et bildekk var blant søppelet som Aspén og Gaasø ryddet opp fra fjæra. Det lå nesten usynlig blant tang og gjørme, og stanken som fulgte kunne minne om at det har ligget der ei stund. Foto: Alf Simensen

#plukkoppsøpladi

Gaasø og Aspén diskuterer videre rundt forsøpling.

- Det er vel ingen som kaster søppel i hagen til naboen, så hvorfor gjør man det i havet? Det synes vi ikke noe om.

Men de har lagt merke til at flere og flere har blitt mer bevisste.

- Blant annet kommer det flere og flere bilder på hashtaggen #plukkoppsøpla di på Instagram.

De anbefaler også å sjekke ut Hold Norge Rent for å finne soner som kan ryddes.

- Der er det en oversikt over soner som er rydda og soner der noen har meldt inn at det må ryddes.

Et raskt søk på siden viser at flere strender har blitt rydda i Trondheim. Men for eksempel på Hundhammeren er det meldt inn to steder der det er behov for rydding. Blant annet står det at det ligger isopor der, og en gammel stol.

Etter fem minutters rydding endte ildsjelene opp med dette søppelet, i den tilsynelatende ryddige fjæra. - Det viser hvor viktig det er med aksjoner der man er flere om å kikke nøye, sier de. Foto: Alf Simensen

Strabasiøs rydding

Gaasø og Aspén forlater Leangenbukta med søppel i hendene. Blant annet ei dørmatte, et punktert sykkelhjul og en lekespade. De er lenge i tvil om hvordan de skal få med seg bildekket opp den bratte skråningen. Full av tang, vann og sand er dekket veldig tungt å flytte på.

- Vi får ikke sove i natt om vi lar det ligge igjen, sier Aspén.

Til slutt blir de enige om å melde inn dekket til Hold Norge Rent.

Selv om ikke dekket ble med akkurat denne kvelden, gikk jentene på ingen måte tomhendt fra fjæra. De tok med seg alt det søppelet de klarte å bære etter impulsplukkinga. Foto: Alf Simensen