Årets trøndersommer har vært preget av nedbør og kjølige temperaturer.

Trd.by har snakket med Mikael Øien fra klesbutikken Retro i Trondheim for å få noen tips på hvordan du kan følge sommerstilen i det fortsatt uforutsigbare været.

Mikael Øien jobber på klesbutikken Retro i Trondheim. Foto: Vilde Marie Steen Angell

Tips til sommerværet

Selv forteller Øien at han sjeldent prioriterer praktiske plagg til trøndersommeren.

– Personlig tenker jeg ikke så mye over det. Jeg tar bare på meg det som er kult, jeg har ikke regnjakke engang, ler han.

Men han tipser om en lur løsning for deg som går med en regnjakke som ikke passer med antrekket.

– En stor trend jeg ser i det siste er tote-bags. Du trenger ikke nødvendigvis ha noe oppi. Men man kan man for eksempel ha en regnjakke som ikke matcher resten av antrekket oppi tote-bagen helt til det begynner å regne, eller en genser. Det er lett hvis jeg går ut og været er ustabilt hele tiden, sier Øien.

Butikkmedarbeideren henter mye inspirasjon fra sosiale medier. Foto: Vilde Marie Steen Angell

Dersom man skal ha med en genser, gjelder det å knyte den diagonalt over brystet istedenfor over skuldrene.

– I tillegg så kan du ha genseren på skrå. Det ser mer kult og folkelig ut å ha den over. Før så knytet man genseren annerledes, da var stilen litt mer preppy. Å ha den diagonalt ser mer street ut. Hvis det er fint om morgenene kan jeg ta med meg genseren over skuldra, sier Øien.

Ifølge Øien er det også noen nøkkelplagg som man burde sikre seg til årets sommergarderobe.

– Man trenger en hvit tank topp som er litt stram, da det funker under alt. Også kan det være lurt med en oversized skjorte, fordi det gir looken din en «aesthetic» men avslappet vibe. Også til slutt så trenger man noen blå og svarte jeans. Det passer med alt, ifølge Øien.

– Hadde aldri gått med det før

Øien, som har jobbet i butikken siden november, forteller at han henter mye moteinspirasjon fra sosiale medier. I det siste har han merket en voksende trend.

– Jeg ser at stilen min er veldig inspirert av de jeg synes er kule på Instagram. I dag har jeg på en cropped overdel og flared jeans, som er typiske jenteplagg. Jeg bruker mer «jenteklær», stramme t-skjorter og store vide bukser. Det blir mer og mer vanlig. Jeg ser på Instagram at «it boys» har mer en slik stil, og det har også blitt mer vanlig at klesmerker har en unisex kolleksjon, forteller Øien.

I fremtiden tror han at folk vil gå med enda mer feminine klær.

– Jeg synes det er fint. Ofte kjøper kjæresten min noe som er kult også tenker jeg «faen, det må jeg låne», sier Øien.

Øien forteller at det har blitt populært å gå med ringer. Selv bruker han flere. Foto: Vilde Marie Steen Angell

Øien forteller også at mange tilføyer noe ekstra til antrekket ved hjelp av smykker.

– Det har blitt mye mer åpent for å gå med ringer. Det er mange som har hatt en ring på en hånd, men det er mer vanlig med flere, sier han.

Til dem som opplever at de nye trendene er langt utenfor sin konfortsone, anbefaler han å ta små steg.

– Det er litt skummelt for folk å gå vekk fra sin vanlige stil, men om du synes noe er kult så er det bare å prøve. Jeg har alltid brydd meg om klær og mote, men klesvalgene mine var kanskje mer basic før. Man må bare tørre å teste ting man syns er kult fordi man selv liker det - og plutselig har du på deg flared jeans. Jeg hadde nok aldri brukt det for et og et halvt år siden, sier Øien.

Går med genser i baggen

På Nordre gate i Trondheim kan man se flere som følger sommerens trender. Venninneparet Mina Schjetne og Frida Albertsen er blant disse.

Hva har dere på i dag?

– I dag har jeg på noen baggy bukser og en svart topp, og en hvit litt baggy genser som jeg har knytt rundt. Også har jeg på skate-skoene mine, sier Albertsen.

– Jeg har på skate bukser, joggesko og en hvit singlet. Jeg liker buksene best fordi de er komfortable å gå i. Også har jeg en genser i baggen. Med være i Trondheim så er det ganske ustabilt, sier Schjetne.

Mina Schjetne (til høyre) og Frida Albertsen er trendy i trøndersommeren. Foto: Vilde Marie Steen Angell

Hva tenker dere på når dere kler på dere?

- Jeg tenker mest på at det skal se bra ut, men jeg er veldig glad i baggy klær, sier Albertsen.

– Jeg tenker egentlig mest på at det skal være komfortabelt og se bra ut, forteller Schjetne.

Hvorfor knyter dere genseren slik?

– Det å knyte genseren over skuldrene blir sett på som veldig sossete. Så jeg liker bedre å knyte den slik at den krysser over. Også vises resten av antrekket også, det dekker ikke over alt, mener Albertsen.

Hvordan syns dere at det er å kle på seg om sommeren når det er kaldt og regn?

– Man må jo kle seg annerledes. Det går mer i hettegensere. Det er bedre å kle seg når det er varmt, syns Albertsen.

Føler dere at dere følger trenden eller går dere med hva dere vil?

Begge venninnene er enige i at de går med hva de vil, uten å følge det som er trendy. De forteller også at de henter moteinspirasjon fra sosiale medier.