- Jeg tror alle kan få toppkarakterer. Noen må kanskje bruke mer tid enn andre, men alle kan jobbe for å få det, sier Toril Hornnes (20).

Følg trd.by på Facebook

20-åringen går førsteåret markedsføringsledelse på BI i Trondheim. Til tross for at hun begynte å lese til eksamen før jul altfor sent ifølge henne selv, klarte hun å stikke seg ut fra mengden med toppkarakterer på alle eksamenene.

- Jeg innså før eksamen at jeg burde begynne å lese. Da begynte jeg å lese hver dag, hele natta. Skal jeg først gjøre noe, skal jeg gjøre det skikkelig. Sånn har det alltid vært, forteller hun.

Forskning viser: Ungdom som legger seg før 23, har best karakterer.

Variasjon i øvingen

20-åringen er glad i å variere hvor hun øver, og setter seg gjerne på en kafé med venner. Foto: Emma Dahle Moe

Toril mener det er viktig å finne en studieteknikk som passer deg, og ikke minst stille opp i alle forelesningene.

- For meg er det viktig å jobbe med venner. I grupper, møtes på en kafé og rett og slett gjøre noe sosialt ut av skolen, sier Hornnes.

I år har hun som mål å starte i god tid, og kommer derfor med tips til hvordan du kan jobbe deg til toppkarakterer på eksamen:

Les

- Les alt, alltid. Begynn helt på nytt fra første kapittel noen uker før eksamen. Ikke hopp over pensum eller ta kjappe løsninger som å bare lese oppsummeringen eller forelesningsnotatene. Pensum er der av en grunn og det er utrolig viktig å få med seg alt, spesielt med tanke på at foreleser ofte utelater mye.

Notér

- Skriv stikkord mens du leser, helst for hånd. Disse stikkordene kan like gjerne være ordrett fra boken, for du bør jobbe med dem og endre på dem senere uansett. Skriv ned det viktigste og gå videre med en gang det er notert.

Pugg notatene

- Se over alle notatene og pugg side for side. Snu gjerne arket når du føler at du begynner å huske ting for å tenke etter hva som faktisk sitter igjen.

Skriv om til egne ord

- Når du kan det meste av notatene er du klar for å begynne å tolke litt av pensumet på egen hånd. Ta fram alt av notater og fokuser på å koble sammen flere punkter til en egen kort tekst. Skriv dette på din egen måte, slik at det blir som en naturlig samtale med seg selv. Dette skal du gjøre uten å bruke boken.

Lær dine egne ord utenat

- Når du har skrevet om notatene dine til egne tekster er det på tide å repetere igjen. Les gjennom tekstene, endre litt om det er nødvendig og lær deg så mye som mulig utenat. Disse notatene bør du se over utrolig mange ganger før eksamen.

Skriv ned alt fra pensum på én A4-side

- Jeg gjorde dette før alle eksamenene mine, blant annet i et fag med en pensumbok på over 600 sider. Dette punktet dreier seg ene og alene om å få den fullstendige oversikten. Her lærer man å luke bort detaljer og fokusere på det "hele bildet".

Lag egne prøver fra pensum

- Skriv ned det du sliter mest med å huske og utform relevante spørsmål. Når du svarer på spørsmålene skal det ikke brukes bok, og du må svare som om det var nå det gjaldt: langt, presist og så godt formulert som mulig. Når du føler deg ferdig og har gjort ditt beste, kan du se over ved hjelp av boken.

Internett & Youtube

- Det siste steget til A er ofte å kunne det lille ekstra. Dersom du har tid og virkelig vil oppnå det beste av det beste så vil jeg derfor anbefale å søke litt på pensum på internett. Ellers vil jeg også anbefale å se på Youtube-videoer. Det er et hav av kanaler som er laget i skolesammenheng. Husk at man alltid lærer mer om man får det matet gjennom flere sanser - og nettopp derfor er youtube helt ypperlig!

Slik sikrer du deg sommerjobben du vil ha.