Denne uken går den femte i rekken av låtskriver-campen Trondheim Song Expo av stabelen, og i løpet av de ti dagene campen foregår har over 70 lokale, nasjonale og internasjonale låtskrivere inntatt Trondheim i jakten på den perfekte hitlåten.

- Det er fulle kurs, så dette er populært. Vi lærer av Sverige, som virkelig har knekt koden hvordan man må jobbe sammen for å lage gode låter, forteller prosjektleder Are Bergerud.

Disse skriver sine egne låter, men er så gode at Kristopher Schau digger bandet.

Gode trøndere

Forrige helg var det samling for låtskrivere fra Trondheim, og flere har blitt plukket ut til å delta i den nasjonale samlingen denne uken. Bergerud mener nemlig at det ligger et stort potensiale i trønderske låtskrivere.

- Trondheim har et spesielt miljø med tanke på utdanning som gjør at mange gode låtskrivere samles her. Jeg blir ikke overrasket om personen bak den neste største hitlåta kommer fra Trondheim, sier Bergerud.

Hvis hiphop er din greie når det kommer til musikk, sjekk disse internasjonale rap-stjernene som kommer til byen i oktober

I løpet av arrangementet får låtskriverne et oppdrag om å skrive en låt til en gitt artist eller en gitt sjanger. Og siden campen har et samarbeid med flere plateselskap er det heller ikke utenkelig at noen av låtene blir brukt videre.

- Noen av låtene blir garantert plukket opp av et plateselskap, det er jeg sikker på. Det er så mye iver, lyst og dyktighet blant deltakerne at jeg har stor tro på det, sier Bergerud.

- Egen kunstform

Han mener at det er viktig å holde liv og inspirasjon i låtskriving, som han omtaler som en egen kunst.

- Man går på skole for å lære å spille, men det er ikke så mange alternativer for dem som vil skrive låter. Låtskrivere får jo som kjent mye mindre oppmerksomhet enn artisten gjerne gjør, men nå for tiden er det jo helt vanlig at artister ikke skriver sine egne låter, sier Bergerud.

Ta testen: Er DU en ekte trønderrocker?