- Jeg elsker spenningen, adrenalinet, det sosiale og at man får være ute, sier Hokland til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Mange under 20 år tar prøven

I perioden mellom 2014 og 2015 tok 286 kvinner i Sør-Trøndelag jegerprøven, mens antallet hadde økt til 313 kvinner i perioden 2015-2016. Av disse er hele 111 kvinner under 20 år, og 121 er mellom 20 og 29 år.

I Nord-Trøndelag er økningen størst. 209 kvinner tok jegerprøven fra 2014 til 2015, og mellom i fjor og frem til i år har antallet økt til 249 personer. Også her er andelen yngre stor, hele 114 kvinner er under 20 år, mens 71 er mellom 20 og 29 år.

Til sammenligning tok 809 menn i Nord-Trøndelag og 469 menn i Sør-Trøndelag jegerprøven i perioden 2015 til 2016.

- Vi har hatt god vekst i den kvinnelige medlemsmassen i trøndelagsfylkene fra i fjor til i år. Her utpeker Nord-Trøndelag seg med den største veksten, sier Silje Klæbo, organisasjonskonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, i en mail til trd.by.

Ville lære mer om naturen

Marthe Hokland fra Trondheim var selv 25 år da hun tok jegerprøven. Hun har alltid vært opptatt av friluftsliv og å være ute i naturen. Da hun fikk ta over jakthunden til faren sin, passet det bra å ta jegerprøven.

- Jeg ville lære mer om naturen, og det var flere bekjente av meg i Skaun som dro meg med, sier hun.

Etter hvert ble hun med i kvinneutvalget til Skaun Jeger- og fiskeforening.

- Vi er en sammensveiset gjeng som møtes cirka to til tre dager i uka. I stedet for å dra på Solsiden og ta en kaffe, drar vi på skytebanen, sier hun.

Marthe trives godt ute i naturen og elsker spenningen og adrenalinet man får av å være på jakt. Foto: Privat

Liker spenningen og adrenalinet

Marthe har holdt på med småviltjakt i tre år, i tillegg til hjort- og rådyrjakt, men trener nå på å få delta på skikkelig storviltjakt.

- Jeg har ikke så mye erfaring, og kjøpte meg rifle først i år. Det er litt utfordrende å komme seg inn på et jaktlag, sånn sett er det litt enklere med småvilt, men jeg jobber med å skaffe meg mer erfaring. Fordelen med å være jente er at mannfolkene synes det er stas å ha oss med på laget, det blir gjerne litt mer liv da, sier 32-åringen.

- Hva er det du liker så godt med jakt?

- Det er at jeg får lov til å være ute, spenningen, adrenalinet og det sosiale. Samtidig er det veldig fint å gå alene, sier hun.

- Vi har på oss mascara og har rosa jaktradio

Marthe synes det er positivt at så mange unge jenter tar jegerprøven.

- I Skaun prøver vi å være inkluderende til nye som kommer, og jo bedre jentemiljøene blir, desto større rekruttering får man, sier 32-åringen.

- Hva slags jenter er det som oftest driver med jakt?

- Det er veldig mange forskjellige jenter. I vår gjeng er vi veldig opptatt av at det er lov å være jente og at det er plass til mange. Vi har på oss mascara og har rosa jaktradio liksom. Det finnes jo sikkert noen stereotyper, men jeg tror dette er noe som har endret seg veldig opp gjennom årene, sier hun.

Følg jakta direkte på nett: Lurer du på hvordan det går med naboens elgjakt?