Det å handle brukte klær har vært populært lenge, men i Trondheim har det først blitt et marked for vintage de siste årene. Butikksjef hos Livid Jeans, Monica Mathisen, mener det handler mye om tilgjengelighet. Butikken har selv en egen vintage-avdeling, og stadig flere butikker i Trondheim fører brukte klær.

- Jeg tror også at vintagebutikkene har utvidet horisonten sin, at det ikke bare er disse sære, spissede butikkene som det var en del av tidligere. Derfor tror jeg vintage har nådd en større kundegruppe, sier Mathisen.

Hvorfor vintage?

Hos butikken Prisløs i midtbyen har et gjenbrukskollektiv samlet vintageskatter fra blant annet Argentina, England, Sør-Afrika og Finland. Sophia Johansson forstår at det er mange som lurer på hvordan de skal gå frem, og at det kan være vanskelig for noen som ikke har så mye erfaring med vintage.

Sophia Johansson forklarer at begrepet vintage kan tolkes forskjellig, men at hos Prisløs er vintagegrensa 90-tallet og eldre. Foto: Helene Mariussen

- Det er fint å få vekk fordommen om at det som ser brukt ut bør kastes. Ofte ser mange klær finere ut som brukt, som for eksempel Levisbuksene, mener Johansson.

Både Johansson og Mathisen deler synet på at brukte klær har en historie, og som regel fortjener å bli formidlet videre til neste eier.

- Det er masse fine klær der ute som enda ikke har brukt opp levetiden sin, som man kan gi et nytt liv og en ny historie. Om du for eksempel kan finne en brukt skinnjakke som er enda finere og billigere enn en ny, er det bedre å støtte en produksjon som allerede har funnet sted, sier Mathisen.

Guide: Slik skal en ordentlig jeans sitte

Gå etter følelse, ikke størrelse

- Et godt råd som vi pleier å gi er at du ikke bør gå spesifikt etter størrelser, fordi disse kan variere fra tiår og land. Størrelsene i for eksempel Japan er helt andre enn i Norden, forklarer Sophia Johansson hos Prisløs.

Pleier du å være en small i nyproduserte klær, kan det hende at du må gå opp til for eksempel large i enkelte vintageklær, og kvinnene bak Prisløs ønsker å unngå den selvbevisstheten dette kan medføre.

- På klærne i butikken klippes størrelseslappene av, og tanken er at følelsen plaggene gir under prøving skal være det avgjørende, og ikke at størrelsen som står oppført skal styre.

Prisløs var i utgangspunktet en konseptbutikk, men salget gikk så bra at de har nå har permanente lokaler. Foto: Helene Mariussen

Johansson mener at diskusjonen rundt hva som er god kvalitet og ikke, er spennende. Noen ønsker at vintageklær skal se ut som nytt og feilfritt, mens andre velger vintage nettopp på grunn av at det ser brukt ut. Mange foretrekker at det vises at noen andre også har brukt plagget og har vært glade i det, og at historien til plagget vises.

- Det fantastiske med vintage er at det som regel er veldig god kvalitet, selv om det ser litt slitt eller brukt ut. Jeg opplever at klærne før i tiden ble laget mer for å vare, sier Johansson.

Kordfløyel over hele linja

Mathisen forklarer at det alltid er gjengangere i trendbildet når det kommer til vintageklær, og at klassikere, spesielt på buksefronten, alltid er populære. Likevel er det noen plagg som er ekstra hete for tiden.

- Sist innkjøp før sommeren kjøpte vi noen snekkerbukser i kordfløyel, fordi det er noe vi føler har trendet ganske mye.

- Er dette en trend som er i vinden nå?

- Ja, egentlig alt som er i kordfløyel, både bukser, snekkerbukser og skjorter.

Denne skjorten i kordfløyel glir rett inn i det som er populært blant vintageklær akkurat nå. Foto: Helene Mariussen

Mathisen trekker også frem snekkerbukser generelt, klær som er militær-inspirert og den mer avslappede «arbeiderklassestilen med chinos. I sommer har blomstermønster på alt mellom himmel og jord vært det store, og nå mot høsten spår Mathisen at inca-skinnjakker med mønster, gjerne med skinndetaljer, vil være populært.

I tillegg er Levisbukser alltid et godt kjøp, mener butikksjefen.

- Levisbukser har alltid vært gode kjøp, og er definitivt det vi selger mest av. Disse buksene er også det aller vanskeligste å finne, siden alle som selger vintage vil ha Levis i sine butikker. Her må man gjerne knive om buksene og størrelsene. I tillegg har Levis begynt å kjøpe tilbake sine egne vintagebukser, så der er det ganske mye press. De er jo tidløse, forklarer Mathisen.

Snekkerbukser, både i kordfløyel og i dongeri, er populære vintageplagg, forklarer Monica Mathisen hos Livid Jeans. Foto: Helene Mariussen

Er det et tips når man kjøper vintage, det at det bør være tidløst?

- Ja, det vil jeg si. Det henger sammen med at du bør finne noe du kan bruke mye og som du kan ha i flere år. Levisbuksene er tidløse, og helt siden 60-tallet har det egentlig vært en trend.

Filmanmelder anbefaler: Ferdig med Game of Thrones? Disse seriene gjør ventetiden lettere

Bomull, skinn, silke og lin

- Jeg vil anbefale å se etter plagg av 100 prosent bomull, du kjenner gjerne hvor god kvaliteten er. I tillegg bør du gå for skinn, silke og lin. Dette er stoffer som er organiske og slitesterke, forklarer Johansson.

Skinnjakker og andre plagg i skinn er det gode vintagekupp. Foto: Helene Mariussen

Hun råder også til å sjekke sømmene i plaggene før du kjøper dem.

- Ofte kan søm si mye om plagget, om hvilket tiår det stammer fra, designer og hvor bærekraftig det her. Vi ser at ofte at det ble brukt mer slikesterk tråd i eldre klær.

Monica Mathisen hos Livid Jeans anbefaler også å se etter materialer av god kvalitet.

- Velg plagg med minst mulig plast i, unngå syntetiske stoffer. På bukser kan du kjenne hvor tykk den er, og er det stretchmateriale er den av nyere type. Er den tynn og stretchy kan det være lurt å ta en annen bukse, sier Mathisen.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook