Endringer i kostholdet, spesielt å kutte ut kjøtt, har de siste årene blitt en stor trend. For mange blir det også en livsstil. Matbloggeren Maria Uldahl (24) fra Justøya, er en av mange som har opprettet en blogg med fokus på vegetariske og veganske oppskrifter.

Selv endret hun kosthold som 17-åring. Hvis du tenker på å gjøre det samme, kommer hun med sine tips til deg i bunnen av saken.

– Da hadde jeg lenge hatt en vond følelse av hvordan kjøtt blir produsert, særlig kyllingkjøtt. Det var en enkel avgjørelse som ble tatt over natta, forteller Uldahl.

Maria Uldahl kommer med flere grilltips. Foto: privat

Maria legger ut oppskrifter på middager, desserter og snacks, og hun baker bare med surdeig. Alle oppskriftene forklarer hun hvordan kan gjøres veganske, melkefrie og glutenfrie – hvis de ikke allerede er det. Kosthold, ernæring, trening, dyrevern og grønn livsstil står også i fokus på bloggen til sørlendingen.

Sunn og kjøttfri grillmat

Nedenfor finner du Marias letteste og beste oppskrift på vegansk burger til grillen, og i tillegg godt vegetarisk tilbehør til grillmaten og den ultimate sommerdesserten.

Vegansk burger av røde linser:

Ingredienser til cirka 4 burgere:

– Ca. 340 g røde linser (tilsvarer to bokser fra GoGreen)

– 3 ss potetmel

– 2 ss linfrø

– 2 ss vann

– 1 ss nøytral matolje

– Et dryss salt og pepper

– 1 ts paprikapulver

– 1/2 ts liquid smoke eller smokey BBQ-glaze

Denne burgeroppskriften er ifølge Maria enkel, og krever ikke noen uvanlige ingredienser. Foto: Privat

Fremgangsmåte (30 min):

Skyll linsene i friskt vann og la dem renne godt av seg i en sil. Bland alle ingrediensene og mos med en stavmikser til en jevn konsistens. La det hvile i 15 minutter.

Form jevnstore burgere med hendene og legg dem på grillen. Et tips er å smøre inn hendene med rapsolje eller annen nøytral matolje, da er det enkelt å forme burgere og de slipper lett. Grilles noen minutter på hver side, til de har fått en sprø og fin skorpe. Pensle gjerne med litt olje underveis i grillingen.

Søtpotethummus (Vegansk, inneholder sesam)

Ingredienser:

– 1 medium søtpotet

– 1 boks kikerter

– 1 god ss tahini (kan sløyfes) (sesampasta/sesammasse som er vanlig i midtøsten)

– 1 dl vann

– 1 god klunk olivenolje

– Salt og pepper

Søtpotethummus passer både til burger, som alternativ til potetstappe og som dip til grønnsaker. Foto: Privat

Fremgangsmåte (ca. 1 time):

Ha søtpoteten på et stekebrett med bakepapir. Kutt noen riss i skallet. Bak den i ovnen på 225 ºC i cirka 40 minutter, til den er helt myk inni. La den gjerne avkjøles litt. Skyll kikertene godt i friskt vann.

Bland kjøttet fra søtpoteten (ikke skallet) sammen med kikerter, vann, olivenolje og tahini. Kjør til en glatt røre med stavmikser eller i foodprosessor. Smak til med salt og pepper, prøv deg gjerne frem med hvitløk, chili eller andre krydderier. Jeg liker best når smaken av søtpotet får spille hovedrollen!

LES OGSÅ: Slik lager du byens beste pasta

Søtpotet er rik på betakaroten og kostfiber, mens kikerter er en viktig proteinkilde for mange vegetarianere.

Grillspyd med grønnsaker og halloumi (ost) er enkelt og godt til grillmaten. Foto: Privat

Grillspyd med halloumi og grønnsaker:

En fin måte å tilberede halloumi på er å ha det på grillspyd, sammen med for eksempel paprika, squash, brokkoli, tomat, løk og sopp. Det som er litt tricky er å få osten på spydene. Den kan nemlig sprekke opp litt, og da faller den lett av. Grilles noen minutter på hver side, til den er gylden og fin. Server gjerne med kokt quinoa og en blandet salat.

– Halloumi er en salt ost som tradisjonelt ble laget med sauemelk, men kan også være geite- eller kumelk. Det som er kult med halloumi er at den holder seg fast ved steking. Du kan altså både grille og steke den uten at den smelter.

Grillet frukt - den perfekte sommerdessert:

– Grillet frukt får en veldig søt og «varm» smak. Tenk eplekake. Grillet frukt kan gjerne serveres sammen med litt pisket krem eller vaniljeis, eller noe syrlig/bittert da det blir ganske søtt. Noe crunchy som for eksempel kjekssmuler gjør seg også bra. Men, det enkle er ofte det beste og grillet frukt kan gjerne nytes alene! Prøv gjerne banan (banansplitt) med mørk sjokolade, vannmelon, ananas eller mango. Du kan grille direkte eller i folie.

Grillet frukt er nok uvant for mange, men ifølge Maria er det like godt som alt annet man griller. Foto: Privat

Råd til dem som vil kutte ut kjøtt

Maria finner selv mye inspirasjon på andres blogger, og det er hennes hovedtips til folk som vil kutte ut kjøtt eller spise litt mindre av det.

– Det er så mange som blogger om mat, både rene vegetarblogger og andre som har vegetaroppskrifter innimellom de andre oppskriftene. Her kan du finne masse inspirasjon! Flere bloggere har også gitt ut kokebøker, for dere som liker å ha det i fysisk format.

«Meat free Monday» er blitt et velkjent begrep, hvor man kutter ut kjøtt på mandager. Mange prøver også å utvide denne mandagen til flere dager i uken uten kjøtt.

– Hvis du tar en vegetardag innimellom trenger du ikke tenke noe mer over vitaminer og slikt enn du har gjort før.

Er du en av de som vurderer å kutte ut kjøtt helt, har Maria noen råd:

- Varier proteinkildene dine! (Bønner, linser, fullkorn, quinoa, soya, eventuelt egg og melk)

- Husk å ta vitamin D i vinterhalvåret

- Tilskudd av essensielle fettsyrer (omega-3) er også smart

- Alternativ til tran er algeolje

- Veganere må også huske på vitamin B12