Før festen

Det kan være lurt å forberede huden og kroppen på best mulig vis før festen. Mary Ann Wilson på Miabell Hudpleie anbefaler en god fuktmaske før sminka skal på.

- En partymaske som gir glød, fukt og fresher opp er veldig fint. Dette kan du bruke hjemme. I tillegg tilbyr vi såkalte Askepott-behandlinger som gir huden et lite løft, i tillegg til å stramme opp under øynene, sier hun.

En god fuktmaske legger et bra grunnlag for sminka - og føles digg ut. Illustrasjons

I matveien kan det være lurt å unngå for mye salt og sukker, det binder vann og gjør deg oppblåst. Matvarer som bønner, kål og erter, og kullsyreholdig drikke kan føre til oppblåst mage.

For å føle deg ekstra fresh på forhånd kan en treningsøkt og en god natts søvn gjøre susen. Svetting gjør at porene åpnes og huden renses innenfra, og aktiviteten øker blodomløpet. Og vi vet vel alle at åtte timer på øyet gjør bra for speilbildet dagen etter.

SJEKK: Insta-Andrea sin drastiske stilforandring

Mellom slagene

Om mat og drikke har direkte utslag på huden er omdiskutert, og ekspertene ser ikke ut til å bli enige seg imellom. Men Mary Ann mener likevel det er lurt å tenke på hva man putter i seg.

- Har kroppen det godt har også huden det bedre. Spiser du mye salt kan du bli litt pløsete, for det binder vannet i kroppen. Man kan få litt hevelser. Og det kan man også få med for mye alkohol, forklarer hun.

Selvfølgelig er det lov å kose seg med god mat i jula, men hvis hver dag blir en junk-dag sier det seg selv hvordan du vil føle deg når nyåret kommer. Prøv å spise så sunt du klarer utenom alle familiemiddagene.

Ansiktsservietter fra Ole Henriksen/blivakker.no (175 kr), fuktmaske fra Elizabeth Arden/Kicks (275 kr), kjølende pads til øyene fra Eyes to go spa/Vita (149 kr). Foto: produsentene

Så var den denne sminken da, eller fjerning av. Det står sjeldent høyt på prioriteringslisten når du endelig har kommet deg hjem etter et slitent nachspiel.

- Kjøp en god makeup-fjerner, som du kan bruke både på øyer og hud. Da er det bare å massere inn og vaske av, og det tar toppen to minutter, tipser hudpleieren.

Eventuelt kan du legge klar et par ansiktsservietter på nattbordet, det er bedre enn ingenting.

Dagen derpå

Synet som møter deg i speilet dagen etter kan skremme livet av de fleste. Hovne øyne og kinn, gusten hud og en kvise her og der. Frykt ikke, det finnes enkle grep.

- Er du hoven under øyene finnes det pads og geleputer som du kan legge på. De gir fukt og demper hevelser, og så føles det veldig godt, anbefaler Mary Ann.

En annen viktig ting er fukt, fukt og fukt!

- Bruk masse fukt i form av fuktighetskrem. Det skal være nok det, røper hun.

Kviser er aldri kult, og dukker som regel opp på verst tenkelig tidspunkt. Illustrasjons

Våkner du med en skikkelig kvise i ansiktet bør du vurdere omstendighetene nøye før du går til verks. For mye klemming og skvising kan gjøre større skade enn det hjelper.

- Er det en skikkelig innebygd kvise hjelper det ikke å klemme. Man må passe på at man ikke kniper for mye, for da får man arr. Men selvfølgelig, er den moden er det greit. Bakterier på fingrene da er ikke bra, så bruk en q-tips, råder hun.

Dette må du IKKE gjøre når du klemmer kviser

Og det siste tipset - kom deg ut i frisk luft!

BLOGG: "Naturlig skjønnhet er best", er det dummeste jeg hører folk si