KRSby-saken om Andrea – med Barbie som ideal, har truffet mange. Hun gledet seg til å bli myndig, for da kunne hun endelig fikse på utseendet sitt. Dessverre er ikke hun den eneste. Klinikker i Kristiansand kan fortelle om økt etterspørsel fra unge jenter. Noen av dem er til og med under 18 år.

Følg trd.by på Facebook

Men er det så rart, sånn egentlig? For det kan nesten synes som om restylane er på alles lepper om dagen – bokstavelig talt. Nabojenta har det, flere av venninnene mine har det, jenta bak kassa i butikken har det, klassevenninna mi, hun pene jenta jeg følger på Instagram har det, hun kjente bloggeren har det, og et stort antall kjendiser.

Et lite stikk

Det er jo så lett tilgjengelig, med en rekke klinikker som tilbyr behandlinger. Man kan til og med få rabatt om man følger de «riktige» bloggene. Litt vennligere priser for studentlommeboka. Et lite stikk, så er leppene fyldige og huden rynkefri.

Selv på Snapchat kan man få et innblikk i hvordan man ville se ut, med moderering av utseendet ved bruk av filtre som gjør huden plettfri, nesa smalere og leppene større.

Skjønnhetsinngrep snakkes om, oss unge jenter imellom, uten et snev av tabu. Der vi tidligere reagerte med å heve på øyebrynene når noen snakka om å injisere noe i leppa, eller ta bort rynker i 20-årsalderen, så sitter vi i dag og nipper til kaffen som om det er den mest naturlige ting i verden.

Et lite stikk: En slik type nål blir brukt når restylane sprøytes inn. Foto: Julie Sørensen Molvik

– Samme dag sluttet jeg å følge skjønnhetskontoene

Personlig ser jeg på meg selv som relativt oppegående, og har egentlig aldri hatt komplekser for hvordan jeg ser ut. Dette har jeg aldri turt å si høyt før – Men plutselig snek skjønnhetspresset seg innpå meg. For jeg hadde vært eksponert for det lenge nok, ofte nok, mye nok. Hvordan ville jeg se ut om jeg fylte litt på i overleppa? Jeg som alltid har vært helt imot, og protestert høylytt når venninner har vurdert det samme.

På det tidspunktet fulgte jeg en rekke kontoer på Instagram – kun fordi jentene var pene. Feeden min var full av «normale» plettfrie, suksessfulle jenter som reiste verden rundt for å posere på strender i bikini. I takt med økt skjønnhetseksponering sank mitt eget selvbilde.

Jeg ble vel egentlig ikke helt bevisst på det før jeg tok meg selv i å søke på «gjør det vondt å ta silikon i puppene». Påfølgende slukte jeg flere blogginnlegg hvor jeg ble tatt gjennom andres operasjoner steg for steg, veldokumentert med før- og etterbilder.

Samme dag sluttet jeg å følge alle skjønnhetskontoene på Instagram.

DEBATT: Kropp er bare kropp

– Det sitter jo egentlig i hodet

Jeg husker jeg spurte en tidligere flørt om han hadde synes jeg var penere «med litt sånn i leppa», mens jeg demonstrerte ved å dra overleppa fyldigere med fingrene. Det var selvsagt sagt med ironi, men likevel med et snev av alvor bak. Hans reaksjon var at joda, Lena, du hadde sikkert sett fin ut med det, men det er likevel ikke det som hadde vært avgjørende for om jeg hadde deg i «ja-bunka», eller «nei-bunka».

For det spiller faktisk ingen rolle. Hvis jeg forandrer på utseendet mitt, vil ikke det forandre hvordan folk ser meg, eller hvordan jeg ser meg selv. Det sitter jo egentlig i hodet, som så mange repeterer for et øredøvt publikum. Det tror jeg er helt sant.

Og om noen ikke liker meg, kun fordi jeg har ei smal overleppe, så er jo egentlig ikke det en person jeg vil tilbringe tid med.

Kampanje mot kroppspress får kritikk: - De trigger den dårlige selvtilliten din

– De forstår ikke hvilket ansvar de har

Jeg mener også at altfor mange i offentligheten ikke forstår hvilket ansvar de har, hvilke signaler de sender, og hvilken skade det de formidler potensielt kan gjøre.

Det er nemlig galt når det nesten føles hverdagslig å lese om skjønnhetsinngrep som restylane og silikonimplantater, blant annet på blogger. På toppen av det hele finner man rosenrøde reklametekster om klinikkene som sponser innlegg.

Det samme gjelder dietter og kostholdsplaner, med alle «tips og råd» fra mennesker uten faglig kompetanse.

Skjønnhetshysteriet tar overhånd, og det er definitivt noen der ute som blir påvirket. Noen som sliter. Noen som kjemper en kamp mot seg selv. Det er klart det er slik, når selv den «vanlige jenta i gata» kjenner på presset.

– Ikke gjør det

Det jeg vil si til deg, du som sitter på gjerdet og vurderer slike inngrep, eller som gleder deg til du blir 18 år og kan fikse på utseendet:

Ikke gjør det. Du er nemlig fin nok, nydelig nok og vakker nok akkurat slik du er. For du er deg, og du er unik.

«På et tidspunkt vurderte jeg faktisk å legge ut drøyere bilder, bare fordi hud gir flere følgere»

Slik kjemper Trondheims-pinupen Christina (32) mot kroppspress