– Før vi reiste, fikk vi høre at vi kom til å bli kidnappet, og bli utsatt for selvmordsbomber og krig, sier Therese Nundal.

I sommer dro hun og venninnen Lilly Laursen fra Stavanger til seks land i Midtøsten. Tyrkia, Iran, Jordan, Israel, Palestina og Irak på fire uker. Ikke så veldig vanlig ferierute, kanskje?

– Verken Lilly eller jeg var gira på en uke i Syden i sommer for å ligge på en strand. Da opplever man jo ikke noe nytt, sier Therese.

– Syntes vi var naive

I fjor sommer var hun i bryllup i Palestina. Da hun fortalte om den opplevelsen til Lilly, ville også hun reise til Midtøsten. Så da begynte planleggingen. Therese ville gjerne til Iran, og en felles venninne hadde familie i den kurdiske delen av Irak de kunne bo hos. Flere land kom til på listen.

– Mor fikk et mildt anfall og skrek og kjeftet på meg i en time da vi fortalte om planene. Det roet seg heldigvis ned. Hun var ikke enig i reiseruten, men respekterte det, sier Therese.

Underveis har venninnene blogget på turen.

– Når de hjemme har lest bloggen og fulgt oss på sosiale medier, skjønner de at vi ikke var så naive som de trodde, og at vi har hatt en utrolig tur, sier Therese.

I den kurdiske delen av Irak bodde Therese og Lilly hos familie av en venninne. Foto: PRIVAT

Gjestfrie folk

Det de husker best, er gjestfriheten de møtte overalt hvor de dro. De brukte couchsurfing for å komme i kontakt med lokale folk, og bodde hjemme hos familie av bekjente her hjemme.

De ble tatt i mot som familie plassene de kom, og det er minnene med folk de møtte som sitter best igjen fra turen.

– I Iran kastet en dame fra seg alt hun hadde og ba mannen ta bilde av henne sammen med oss. I en annen by ropte en familie på oss i en park, og ba oss sette oss ned på piknikteppet deres. Vi drakk te, hilste på alle, og ble på humoristisk vis invitert til å gifte oss med hver sin sønn i familien, sier Therese, og fortsetter:

– Hvor ofte skjer det at folk inviterer andre på drikke ved Breiavatnet, liksom, og beklager at de ikke har mat?

De to føler de kom lettere i kontakt med lokalbefolkningen som jenter.

– Det var kanskje litt enklere for oss enn mannlige turister. En mann kan ikke bare gå bort til en iransk dame. Vi ventet til folk tok kontakt med oss, og tok opp tråden derfra. Alle var veldig høflige, og det var ikke plagsomt på noen måte i det hele tatt. Folk var bare nysgjerrige og interesserte, sier Therese.

Følte seg nakne uten sjal

I det hele tatt synes hun det gikk fint å reise to blonde jenter på tur.

– Vi måtte jo sette oss inn i kulturen, og blant annet dekke oss til i Iran. Det var litt rart i starten, men vi ble ganske fort vante til det. Da vi fløy videre til Irak, og kunne ta av oss sjalet, følte vi oss nesten litt nakne, sier hun.

Det skumleste de opplevde på turen, var å bli med på en klatretur på at bratt fjell ved en foss, hvor HMS-reglene aldri hadde vært godkjente i Norge.

– Så var vi jo i den kurdiske delen av Irak, en time fra Mosul, hvor IS holder til. Før vi dro, var jeg litt nervøs, men vi sjekket at det var trygt og greit.

De syntes grenseovergangen til Israel var ganske ubehagelig, da de i ni timer (!) ble sjekket grundig før de til slutt fikk slippe inn, ettersom de først hadde vært i Iran.

– Alle burde dra dit!

Venninnene har stort sett brukt kollektivtransport i landene de har vært, og har hatt Lonely Planet-bøker som guide på turen. Ellers synes de det har vært vanskelig å finne god informasjon om reisemålene.

– Det var derfor vi ville ha blogg også, for å hjelpe andre som vil reise ned. Og også for å gi folk et bedre inntrykk av reisemålene, sier Therese.

Hun tror mange nordmenn har fått et feil inntrykk av Midtøsten av media, og forbinder det med krig.

– Vi opplevde det ikke sånn i det hele tatt! Alle burde tatt en tur til Midtøsten, sier hun.