- Jeg er et av de menneskene mange ser på som Nav-snyltere, sier Liv Hege Skaflestad.

- Det å ta kontakt med Nav for å få hjelp, det var utrolig nedverdigende og tøft. Det var ei stor påkjenning å vite at du måtte ha hjelp til bistand og det økonomiske, legger hun til.

Følg trd.by på Facebook

- Folk så på meg som lat

Liv Hege begynte å få støtte fra Nav for fem år siden. Da hadde hun fullført videregående, og ønsket å ha et friår for å jobbe. Etter utallige søknader, fikk hun seg ikke jobb. Da falt valget på Nav. Nå blogger hun om det for å sette fokus og fjerne fordommer.

- Å havne på Nav som 19-åring var ikke gøy. Folk så på meg som lei og lat, og en som bare satt for meg selv og syntes synd på meg selv, sier hun.

Skaflestad mener mange ser på det som å "snylte på systemet", og at folk drar til Nav i stedet for å orke å gjøre noe selv.

- Jeg synes det er utrolig synd. Det å gå på Nav er ikke noe jeg misunner noen, og det er heller ikke en framtid for en person. Det er en midlertidig plass som kan hjelpe deg videre i livet, enten i utdanning eller arbeidslivet, sier hun.

Merethe (21) har stomipose: - Jeg har aldri hatt så bra selvtillit som jeg har nå

Sliter psykisk

Liv Hege sliter i tillegg med både depresjon og angst, noe som også gjør det vanskelig for henne å komme ut i arbeidslivet.

- Mange havner i systemet uten å ønske å være der selv. Det gjorde jeg også. Å være syk er en stor belastning i seg selv, forteller hun.

Hjelpen hun har fått fra Nav har hjulpet henne mye. Hun sier at hun har blitt forstått og hørt i sin situasjon, og at hun får den bistanden og økonomiske hjelpen hun trenger.

- Jeg får det jeg trenger for å leve, jeg ber ikke om noe mer. Så lenge jeg klarer meg er jeg fornøyd. Det har betydd så uendelig mye og fått hjelp fra de, sier hun.

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot

Lære å leve med sykdommen

Liv Hege har et mål om å bli bedre, og lære å leve med sykdommene sine. Hun skal jobbe med seg selv og lære seg å takle angsten og depresjonen.

- Jeg vil komme meg ut i arbeidslivet om en stund. Om det er uker, måneder eller år til det skjer vil tiden vise. Når jeg blir bedre vil jeg kunne takle situasjoner og komme ut i arbeidslivet, samtidig som jeg lever med angst og depresjon. Jeg elsker å skrive og fotografere. Jeg ønsker å leve av bloggen, eller å være fotograf for et reisemagasin for eksempel, sier hun.

FORSKNING: Latskap er ikke grunnen til sykefravær blant unge

Svak økning

Fylkesdirektør i Nav, Bente Wold Wigum, forteller at ungdomsledigheten i Sør-Trøndelag øker svakt, på lik linje med økningen i ledighet for befolkningen for øvrig. Det er en arbeidsledighet på 3,7 % blant unge under 30 år.

- Hovedgrunnen til arbeidsledighet blant unge er at de ofte har kortere ansiennitet og lavere utdanning enn øvrig arbeidsstyrke - spesielt gjelder det de yngste. Det gjør dem sårbare i nedbemanningsrunder. Samtidig ser vi at når ledigheten øker, har unge større tilbøyelighet til å gå over i lengre utdanningsløp, sier hun.