Dette merket skal være på alle typer kosmetiske produkter, fra kremer og sminke til tannpasta. Spørsmålet er, vet du hva det betyr?

Svaret er åpenbart: tallet i krukkesymbolet viser hvor mange måneder produktet er minst holdbart til etter at du har åpnet det.

Ok, hånda opp alle som har slurvet med dette? Akkurat. Du er nok ikke alene. Men hvor farlig er det - sånn egentlig?

Trygt å bruke

Vi kontaktet Mattilsynet for å finne svar. Det er Mattilsynet som fører tilsyn med at kosmetikk produseres og selges i henhold til gjeldende regelverk.

– Datomerking er viktig for at forbrukeren skal vite at produktet skal ha de dokumenterte egenskapene, og at produktet skal kunne brukes uten å være til skade for forbrukeren, forteller seniorrådgiver Rune Jemtland i seksjon merking og kvalitet, og viser til kosmetikkregelverket.

Vær oppmerksom på øyesminke

Hva er i så fall konsekvensene hvis du bruker produkter etter holdbarhetsdato?

– Etter holdbarhetsdatoen har ikke lengre produktet de egenskaper det hadde ved produksjonstidspunktet og i holdbarhetsperioden. Sjekk krukkesymbolet!

Finnes det produkter som man bør være ekstra nøye med å følge datomerkingen på?

– Mest utsatt for bakterieoppblomstring er produkter som kommer i kontakt med fingre eller hud og øyesminke, som for eksempel maskara, som er i kontakt med slimhinner og øyevipper. Det er vanlig at maskara ikke har lenger holdbarhet enn seks måneder etter åpning. Så, vi oppfordrer alle til å sjekke holdbarhetsdatoen på produktene sine!

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2017, men deles på nytt til glede for nye lesere.