Hva får du hvis du kombinerer fransk kultur og et karibisk tropeparadis?

Svaret ligger mellom de kritthvite strendene, den aktive vulkanen og gourmetrestaurantene på Martinique.

– Vet du, tidligere måtte vi lete litt for å finne god Champagne. Nå er det bare å gå ned til butikken på hjørnet, sier Elie Estegassy med en fornøyd mine.

Sammen med kona Marine har han bosatt seg i et stort hus i det sørlige Martinique. Med et glass lokal rom i hvert sitt glass kan ekteparet sitte ved bassengkanten og se ut over den tette, grønne regnskogen og ned til de hvite strendene og de sjarmerende små landsbyene som ligger langs kysten.

Der nede, kan de sette seg på en gaterestaurant og bestille nyfanget og nygrillet hummer. Eller de kan investere noen ekstra euro i et måltid på en av stadig flere gourmetrestauranter som finner harmoni i det velsmakende møtet mellom det franske og det karibiske.

– Dette er fortsatt en fransk koloni. Og den franske innflytelsen ser ut til å bli stadig sterkere – på godt og vondt, sier Estegassy.

LIVET ER DEILIG: Stranden Les Salines er den beste, hviteste og mest berømte på Martinique. Her finner man selve tropeparadiset. Men unngå denne stranden i helgene, det blir fort trangt her! Heldigvis finnes det flust med alternativer. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

Små boutiquehoteller

Det er lett å bli forelsket i denne øya. Dette er ikke stedet der turisthordene samles på generiske resorter som kunne ligget hvor som helst. Her bor man helst på små, sjarmerende boutiquehoteller eller leier privat.

Spanjolene kan bare angre på at de ikke fattet interesse for denne vakre vulkanøya da Columbus fikk øye på den i 1493 og ga den navnet Martinica. I stedet var det franskmennene som bosatte seg her og som gjorde den til en koloni i 1635.

Martinique er fortsatt en del av Frankrike, noe som forklarer hvorfor vi har euro i lommeboken mens vi kjører rundt på øyas smale, kronglete veier.

Kjøreturene her er en stor del av gleden her. De fleste severdighetene ligger maks en dagstur unna – uavhengig av hvor du bor.

Øya er et produkt av flere tusen år med små og store vulkanutbrudd, noe som gjør enhver biltur til en berg-og-dalbane på et veinettverk som tar deg gjennom tette skoger, store bananplantasjer og små landsbyer.

Dette er ikke et sted for høyt tempo. Dette er et sted der du må holde den lille, franske leiebilen din i første gir for å klare klatreturene opp de bratte åssidene.

Og hvor skal du kjøre? En dag vil du kanskje ta turen ned til stranden Les Salines på øyas sørspiss for å tilbringe en dag i et postkortperfekt tropeparadis.

På ingen måte et sted du kommer til å ha for deg selv – dette er et yndet dagsturmål for både lokalbefolkningen og de tilreisende turistene.

En annen dag vil du kanskje ta turen opp til Mont Pelée, en aktiv vulkan som hadde sitt hittil siste utbrudd i 1902. På veien kan du stanse ved Jardin de Balata, en botanisk hage der du kan vandre på hengebroer mellom bambustretoppene.

God, karibisk rom

Har du fått nok av strender, vulkaner og vakre blomster kan du kjøre til en av de ti romprodusentene her, der du raskt vil lære at god, karibisk rom er noe helt annet enn Captain Morgan.

Dette er ikke noe du blander med Cola.

– Hva vi liker best her?

Elie Estegassy tenker seg om før han svarer.

– Det søte livet her, det at folk er vennlige og at tempoet er rolig. Og så elsker vi solen, det varme vannet, det vakre landskapet og det at vi lett kan reise til andre, nærliggende øyer for å oppleve andre kulturer.

SMART: Disse pakke-tipsene bør du kunne

Nye flyruter

Lenge fantes det ikke direkteruter mellom USA og Martinique.

Men i fjor åpnet Norwegian tre ruter fra amerikanske byer til den franske kolonien, noe som har sørget for at «les américains» nå er i ferd med å oppdage denne sørkaribiske perlen.

De vil oppdage det samme franskmennene har visst i 400 år – at Martinique er en unik liten perle der det er lett å finne veien til det søte liv.

OVERSIKT: Hvor og når det er billigst å dra på storbyferie?

ADVARSEL: 8 steder du IKKE bør dra på ferie