Først av alt: Vi sier ofte mandariner, men det vi spiser her i Norge er klementiner.

Mandarinen forsvant nemlig fra norske butikker for over 20 år siden. Da utkonkurrerte nemlig klementinen den ut, siden folk så ut til å foretrekke at varianten som inneholdt færre steiner.

Så da vet du det! Men visste du at vi nordmenn spiser sånn cirka 6 kg klementiner i året? Halvparten av dette i desember, ifølge Frukt.no.

Og visste du at det kanskje ikke er alle som synes at dét er like kjekt.

Lik trd.by på Facebook

Kan føre til reaksjoner

Ja, for nå skrelles det overalt. I forelesningssalen. I åpent kontorlandskap. Og på bussen. Du lukter det med én gang. Koselig førjulsduft for mange. Andre kan få en litt mindre behagelig reaksjon.

- Sitrusfrukter, som klementiner, er et kjent problem. Noen personer er allergiske mot dem, men mange kan også få overfølsomhetsreaksjoner, spesielt dem som har tørr og atopisk hud, sier helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet til Byas.no.

- Nå rundt juletider er det mange som spiser klementiner – og kanskje ekstra mange som får slike reaksjoner, legger hun til.

SKRELLET: Også kiwi og jordbær er kjent for å kunne føre til reaksjon hos allergikere eller overfølsomme. Men fordi klementiner skrelles og dråper sprer seg i luften, påvirker det flere rundt enn bare den personen som spiser det. Foto: ntb scanpix

Gi beskjed

Er du veldig plaget, er det viktig å gi beskjed om det, mener Bistrup.

- Man kan jo ikke forby klementiner, men det kan være greit å gjøre folk obs på det. Det er nok mange som ikke er klar over at det kan være et problem i det hele tatt.

Også andre frukter, som kiwi og jordbær, er kjent for å føre til slike reaksjoner, men sitrusfrukter er nok den mest kjente.

- Når man skreller en klementin, sprer dråpene seg i lufta – det er derfor du lukter det med én gang noen har skrelt en klementin– og derfor det er flere som kan få plager av dét enn når man spiser et jordbær i åpent landskap.

Gode råd for å ta hensyn er å unngå å skrelle der det er mange folk. Vask hendene etterpå. Og legg gjerne skrellet i søppelspann med lokk.

Denne kjendis-treneren sammenligner banan med sjokolade

4 av 10 får reaksjon i løpet av livet

Det trenger ikke være snakk om allergiske reaksjoner, men det kan også være en såkalt overfølsomhetsreaksjon.

- Det er derfor man sier at 40 prosent av oss vil få en eller annen form for allergi- eller overfølsomhetsreaksjon i løpet av livet, sier Bistrup.

- Enkelte kan få ganske sterke hudreaksjoner ved direkte kontakt, for eksempel i form av elveblest hvor du får rød og vablete hud. Du kan begynne å hoste og nyse, eller kjenne at det svir og prikker i huden. Andre blir gjerne rød og hoven rundt munnen når de spiser det.