- Det er en bolle med deilig buljong og pasta. Folk er glad i pasta, og buljong i suppe er godt, sier Credo-eier Heidi Bjerkan.

De klassiske firkantede plastpakningene med tørkede nudler i, er kanskje noe mange forbinder med et trangt budsjett.

Nudlene er nå blitt trendmat.

Credo-eier Heidi Bjerkan sier trønderne liker ramen. Noen dager blir det kun servert ramen i restauranten hennes. Foto: Anette Kronstad Sørheim

Nudelsuppe, eller ramen, er en tradisjonell japansk matrett som opprinnelig kommer fra Kina. I nyere tid ble nudlene integrert i japansk matlaging, og retten har deretter blitt populær i hele Asia.

I dag er retten å finne i flere restauranter i Trondheim. Flere kjøkkensjefer i byen har merket økt etterspørsel etter nudler.

- Vi innførte ramen for ett og et halvt år siden, og vi har merket at flere vil ha dette, sier kjøkkensjef ved Nordøst Food and Cocktails, Håkon Solbakk.

- Vi må lage mer, legger han til.

En skål med ramen hos NordØst Food and Cocktails. Foto: Håkon Solbakk

Smaken av umami

Ved siden av surt, søtt, salt og bittert, finner vi umami. Dette er den femte smaken, og betyr «god smak» på japansk. Det er nettopp umami som preger mye av ramen.

- Umami-smak, det er den jeg er ute etter. Jeg er ikke ute etter den «spicy» smaken. Jeg vil ha smaken av nudlene, og smaken av råvarene, sier Bjerkan.

Det samme sier Fagn-gründer, Jonas Nåvik.

- Det er mye umami-smak i det. Det er godt, og alle har vokst opp med nudler, sier han.

Nudler på Jossa Mat og Drikke, som er klare til å kokes. Foto: Anette Kronstad Sørheim

- Forbinder ramen med mat på reise

Vi vet at en skål med ramen skal være god. Og smaken av umami sørger nemlig for dette. Finnes det noen andre grunner til at ramenbølgen har inntatt byen?

- Jeg tror mange liker det fordi det er kjempegodt og annerledes, samt bearbeidet og fint, sier Solbakk ved Nordøst.

- Man forbinder det med noe man spiser når man er ute og reiser, kanskje, sier Bjerkan.

En skål med ramen hos Fagn. Foto: Marius Rua