- Valget om hvem som skulle få gave ble vanskelig, så vi kuttet bare ut alle gavene, sier Christine Loeng Dalemark.

Følg trd.by på Facebook

For fire år siden kjøpte hun gaver til ti søsken, fire tantebarn, foreldre, søskenbarn, venner og annen familie. Det ble for mye for en student. Året etter ble det en svigerfamilie i tillegg.

- Da ble jeg og min samboer enig om at vi skulle kutte ned. Det ble for mange, sier hun.

NTNU-professor har anslått at lite gjennomtenkte gaver koster Trondheim rundt 100 millioner kroner.

Handelen i julemåneden ventes å øke med fire prosent fra i fjor. Totalt vil det bli handlet for rundt 58 milliarder kroner i årets siste måned, viser ferske prognoser fra Virke.

Det betyr at hver innbygger i Norge i gjennomsnitt vil bruke litt over 11.000 kroner i detaljhandelen i desember, noe som er 300 kroner mer enn i desember i fjor, ifølge Bror William Stende, direktør for Virke faghandel.

Lager selv eller finner på gratisbutikk

For to år siden droppet samboerparet å kjøpe julegaver. Loeng Dalemark forteller at de fleste forsto det, men noen kom med sure miner, og synes at noe manglet.

- Jeg var ganske åpen om det at økonomien hadde noe med det. Vi ønsket å legge ned mer penger i julefeiringen enn gavene, sier hun.

Loeng Dalemark sier hun har blitt veldig glad i bruktbutikker. Hun oppdaget nylig gratisbutikken på Heggstadmoen, og plukket med seg flere ting til julegaver der i fra. Ellers lager hun gjerne gaver selv.

- I fjor lagde vi klokken til MC-klubben samboeren min er med i. Vi kjøpte klokker til 10 kroner på Ikea, printet ut bilder og brukte en time på å klippe, montere og sette sammen. Det er mye man kan få til om man er litt kreativ, sier hun.

Liker å utfordre seg selv

I tillegg lager hun julepynt og hjemmedekorasjoner til jul. I fjor ga hun julegaver, og ingen fikk noe som kostet mer enn 100 kroner.

- Jeg liker å utfordre meg selv når det kommer til julegaver, sier hun.

Hun har ett råd å gi til de som vurderer å kutte ut julegaver:

- Gjør det! Når det blir mer slitsomt å kjøpe julegaver enn det er kos, er meningen borte, mener 26-åringen.

- Det ødelegger for resten av jula når jeg stresser meg gjennom julegaveshopping, og den følelsen orker jeg ikke. Vær egoistisk å bruke penger på deg selv. Det er en bra ting å velge å være egoistisk når du velger bort ting som sliter i deg.

- Det skal mye ryggrad for å stå imot julegaveshoppingen, mener Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. Foto: Kim Nygård

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at 43 prosent av menn og 34 prosent av kvinner kunne tenkt seg å droppe å kjøpe julegaver. Likevel fortsetter vi å kjøpe.

– Her er det kommersielle krefter og kulturelle tradisjoner som presser på. Da skal det mye ryggrad til for å stå imot, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til NTB.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener mange er redde for hva andre skal tenke om dem hvis de dropper julegavene.

– Det blir som en ond spiral der alle tror de gjør noe for å glede andre, mens vi egentlig bare påfører hverandre mer stress og ytterligere kjøpepress, sier Sandmæl til NTB.

JUL: Dette får du ikke se i Midtbyen i år