Stadig flere unge kutter ut mat for å spare kalorier når de drikker. Det viser en ny britisk rapport. Kroppsbevisste unge mennesker hopper gjerne over et måltid for å gå på fylla, skriver Aftenposten.

Internasjonalt har fenomenet fått betegnelsen «drunkorexia». Førti prosent av briter under 35 år innrømmer at de har droppet måltider fordi de skal drikke, ifølge helseforetaket Benenden, som har omtalt trenden i sin «National Health Report 2016».

Farlig trend

– Det er direkte usunt å kutte ut mat til fordel for alkohol. Det gjør faren for å bli overstadig beruset betydelig større, sier klinikkdirektør ved Bergensklinikkene Kari Lossius.

Hun kjenner godt til fenomenet også blant norsk ungdom, selv om det ikke finnes tilsvarende undersøkelser som dokumenterer omfanget.

- Det er spesielt blant unge mennesker og studenter jeg har vært borti denne typen atferd. Særlig er endel jenter opptatt av å regne ut hvor mye kalorier det er i alkoholen og redusere matinntaket tilsvarende, sier Lossius.

– Vær forsiktig i fadderuken

Studentene deltar i disse dager på fadderukearrangementer over hele landet. Det er en situasjon der de er spesielt utsatt for effekten av for mye alkohol, påpeker Lossius.

Ruseksperten, som også har et engasjement ved studentenes psykiske helsetjeneste, forteller at hun har sett eksempler på at hele studietiden kan bli ødelagt ved en dårlig opplevelse med alkohol i fadderuken.

- Vi nordmenn har en tendens til å hive nedpå store mengder alkohol. Denne kulturen kan være farlig, og unge er spesielt utsatt i for eksempel russetiden eller i fadderukene. Dersom man velger å la være å spise, kan det forsterke effekten av alkohol ytterligere. Vi anbefaler at man alltid spiser et måltid før man går ut, sier Lossius.

Bekreftet i australsk studie

En undersøkelse fra Australia som ble publisert i juni, bekrefter trenden blant unge studenter. Doktorgradsstipendiat Alissa Knight fant at 37,5 prosent av de kvinnelige studentene hun hadde med i undersøkelsen, hadde droppet måltider til fordel for drikking.

- Dette er farlig fordi unge kvinner som drikker på tom mage, har høyere nivå av alkoholforgiftning som gir dramatisk økt risiko for alvorlige fysiske og psykologiske konsekvenser, inkludert hjerne- og hjertesykdommer, hukommelsestap eller blackouts, depresjon og konsentrasjonsproblemer, sier Knight til avisen The Independent.

– Et utbredt fenomen

Unge som lar være å spise for å drikke alkohol, er et kjent fenomen også for Kari Randen som er leder for kampanjeorganisasjonen for alkovett «Av-og-til».

- Det er et ganske utbredt fenomen, og vi har inntrykk av at det særlig er jenter som er opptatt av kalori-innholdet i alkohol, sier Randen.

- Noen gjør det også for å øke effekten av alkohol, fordi man blir fortere beruset når man drikker på tom mage.

- Hvorfor er det slik?

- Hvis magesekken er tom, tas alkohol fortere opp i blodet. Det gjør imidlertid at promillen blir mindre kontrollerbar. Derfor er det særlig dumt å droppe maten hvis du ikke er vant til å drikke. Det er dessuten viktig å understreke at kalorier fra alkohol ikke er det samme som næring fra mat.

- Hvordan bør man spise ved alkoholinntak?

- Spis et godt måltid på forhånd, helst noe næringsrikt. Det gjør også dagen etterpå lettere. Bestem deg på forhånd for hvor mye du skal drikke, og husk også å drikke mye vann, sier Randen.