Cirkus Arnardo kommer på sin årlige turné, og 26.-29. mai tar de turen til Trondheim.

I 2014 sluttet de med elefanter, da de ble for gamle. Likevel mener NOAH-aktivister at det må bli slutt på alle dyr i sirkus, og velger derfor å demonstrere.

- Vi er helt avhengig av frivillige for å spre informasjon lokalt. Disse markeringene har blitt tradisjon, og mange ønsker å delta landet over, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

Følg trd.by på Facebook

- Ikke utløp for naturlige behov

Martinsen forteller at det er flere kommuner som har sluttet å leie ut plass til sirkus med eksotiske dyr, og flere er under behandling. De mener ingen dyr har det godt i omreisende sirkus.

- Dyrene tilbringer store deler av livet sitt på små arealer og i transportvogner. De får lite utløp for deres naturlige behov. NOAH har en kontinuerlig dialog med flere kommuner, og opplever at politikere stortsett er positive til vedtaket, sier hun.

Nesten 10 000 følger Martes hunder på Instagram

- Ja til sirkus uten dyr

Martinsen forteller at demonstrasjonenes formål er å informere publikum direkte om dyrenes situasjon - de foregår ved å holde plakater og gjøre det tydelig hva budskapet deres er.

- Vårt motto er «Ja til sirkus uten dyr». Å se mennesker gjøre fantastiske triks er bedre enn å se dyr som blir tvunget til det, sier Martinsen.

På demonstrasjonene deler NOAH ut løpesedler med informasjon. Hun forteller at de har opplevd flere ganger at folk snur og går hjem etter at de finner ut hva som ligger bak sirkuset.

- Mange var ikke klar over forholdene til dyrene. Flere av de som likevel går inn sier de at ikke vil gjøre det neste gang, sier Martinsen.

Har du hund? Da må du huske dette - ellers kan det bli dyrt

- Kun for å informere

Kine Merete Renbjør, som er ansvarlig for arrangementet i Trondheim, sier de kun står for å informere og få folk til å se dyrenes perspektiv. Hun tror likevel at de fleste voksne vet hva som foregår, men at ungene må finne ut av det selv.

- Det ultimate målet er å få slutt på dyr i sirkus, men da må det politiske ting til verks. Demonstrasjonen er for å få folk til å vite om det. Jeg er optimistisk på at om noen år slipper vi å stå å demonstrere, sier hun.

- Skal de fjerne alle husdyrene?

Are Arnardo i Cirkus Arnardo mener det er litt rart at aktivistene vil fjerne alle dyr fra sirkuset.

- Vi har katter, hunder, ponnier og lamaer. Det er mange husdyr i Norge, skal de fjerne de også da? De som har dyrene tar seg av de, og legger ned mye tid og energi for å trene opp dyrene. De vil at de skal ha det bra og leve lenge, sier han.

Cirkus Arnardo har sluttet med elefanter, men har fortsatt katter, hunder og ponnier med i programmet. Foto: Pressefoto

Folk har fått det for seg at de har dyrene om vinteren også, men han forteller at de kun henter inn dyrene når de skal på turné om sommeren. De reiser hjem gårder og boltrer seg på større areal på vinterhalvåret, forteller Are.

- Det er en del misforståelser om at da vi hadde elefanter ble mange stående på vinteren. Men vi leier de bare inn om sommeren. Vi bytter ut dyrene hvert år. Vi har i alle år spurt etter et regelverk, og det har vi fått. Vi har holdt oss til det regelverket som foreligger, og vi synes vi har gjort en kjempejobb, sier han.

Ny kampanje for å kastrere katter: - Vi klarer aldri å hjelpe alle

Har invitert aktivistene

Han forteller at de ved flere anledninger har invitert inn dyreaktivister for å komme inn å se på dyrene, men at de er overbevist i sin sak.

- Det er ganske gjennomsiktig det vi holder på med, for dyrene står jo ute og alle kan se hva som skjer. Hadde det vært dårlig stelt, hadde det vært synlig. Vi har kontroller av Mattilsynet flere ganger i løpet av sesongen, i tillegg til veterinær. Vi har dokumentasjon på at dyrene har det bra, sier Arnardo.

- Kommer dere til å slutte med dyr i sirkus?

- Nei, nei, det har vi aldri vurdert. Folk reagerer allerede nå på demonstrantene utenfor sirkuset, de begynner å synes at det er litt latterlig, forteller Arnardo.