En ny studie fra forskning.no viser at det er ingen kobling mellom lav IQ og bruk av cannabis. Studien er gjennomført av amerikanske forskere, og de har sett på endringer i IQ hos tvillingpar i tenårene. Den ene tvillingen brukte marihuana, den andre ikke.

Følg trd.by på Facebook

–  Jeg synes at artikkelen ser rimelig solid ut, sier Mads Uffe Pedersen, som er professor ved psykologisk institutt ved Aarhus Universitet i Danmark. Han forsker selv på misbruk av cannabis, men har ikke noe med denne studien å gjøre.

Han forteller at cannabis ikke har noe å si for utviklingen av IQ, men at andre faktorer kan spille inn for at det kan skje en utvikling som fører til lavere IQ.

Snever undersøkelse

Flere studier har fått frem at marihuana fører til hukommelsestap eller lav IQ. Men disse undersøkelsene er for snever, og sier ingenting om at lav IQ førte til at de startet med narkotika eller omvendt. Det forteller hovedforfatteren bak studien, Nicholas Jackson fra University of Southern California i Los Angeles.

En studie gjort etter dette i New Zealand i 2012, viser at hasj gir varige skader i hjernen. Studien ble derimot kritisert for å ikke sjekke opp problemer som kan ligge bak hasjbruken.

Studie viser: Ungdom som legger seg før 23, har best karakterer.

- Andre faktorer spiller inn

Den nye studien gjort av de amerikanske forskerne, har tatt for seg alt dette, og analysert to forskjellige tvillingstudier med 789 og 2277 tvillingpar. De har gått gjennom flere intelligenstester, en fra da de var 9 til 12 år gamle, og en senere i alderen 17 til 20. I studien innrapporterte de marihuanaforbruket sitt. I tillegg samlet forskerne inn informasjon om familien, sosioøkonomisk status, bruk av andre rusmidler og genetikken til tvillingparene.

Den nye studien viser at IQ-en falt både hos søsknene som brukte marihuana og de som ikke brukte det. Foto: Pe3k/Shutterstock/NTB scanpix

Studie: Hjernen takler maks 150 Facebook-venner.

IQ-en falt med cirka fire poeng hos de som brukte marihuana iløpet av de ti årene. Søskenene som ikke brukte det hadde også samme fall.

– Det er snarere andre faktorer som spiller inn, helt fra familiesituasjon til at de slutter å være interessert i skolen, sier Mads Uffe Pedersen.

En dansk gjennomgang av forskningen får frem at om du har et stort forbruk av cannabis, har det ofte sammenheng med høyt fravær på skole og jobb, kort udanning, mye konflikter og tilgang til hardere stoffer. Røyker du mye kan det også øke risikoen for en psykose.

Hun er ikke interessert i sex – men det tror han.