Forskning.no dokumenter hvilke ni typer julegave-givere som finnes basert på intervjuer de har gjort med forskere om personlighetstyper:

Den snakkesalige ekstroverten

Den første typen som omtales er den mest entusiastiske gavegiveren.

Jan Ketil Arnulf har doktorgrad i psykologi og er professor ved BI. Han påpeker at utadvendte mennesker ønsker å få andre til å føle seg sett ved å gi de gaver. Samtidig forsøker de å finne noe å snakke om. Derfor liker de å gi gaver.

Hvis du er typen som gir bort favorittboken din til en du liker fordi du bare må ha noen å snakke om boken med, så er du kanskje en snakkesalig gavegiver. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den pinlig berørte introverten

Motsetningen til den snakkesalige gavegiveren er den pinlig berørte introverten. De er mindre interesserte i å kjøpe julegaver.

Det finnes to typer introverte gavegivere: De som synes det er flaut å gi gaver, men gjør det likevel fordi de gjerne vil glede andre mennesker. Og så er det den andre typen som synes gaver er meningsløst.

Planleggeren

Planleggeren kan være både innadvendt og utadvendt. Den planmessige sørger for at alle som skal ha, får noe, men personen har kanskje ikke så mye glede av det.

Planleggeren er gjerne gjerrig med pengebruken på gavene, og får mest glede av at gaveinnkjøpet i seg selv er gjort.

Å gi gaver forbindes med å være sjenerøs. Da er det logisk å tenke at jo mer sjenerøs du er, jo gladere er du i å kjøpe og gi julegaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den surrete generøse

Motsetningen til planleggeren er den surrete generøse gavegiveren.

De planmessige vil kjøpe gaver til et visst budsjett, mens de generøse gavegiverne kan finne på å bruke mye penger på gavene.

Den engstelige gavegiveren kan synes at det er vanskelig å kjøpe gaver. Foto: Jon Eeg / NTB

Den engstelige

Den engstelige gavegiveren kan ligne litt på den introverte gavegiveren på den måten at de synes gaver er vanskelige å kjøpe.

Den engstelige gavegiveren kan lett bekymre seg for at gaven ikke blir godt mottatt og ikke er riktig.

Samfunnsøkonomen

Samfunnsøkonomen er den gavegiveren som mener at forbruket i jula er bortkastet, og kan finne på å bruke juleselskaper til å forklare dette for resten av familien.

Samfunnsøkonom-gavegiveren mener at man skal holde seg til eksakte julegaveønsker eller gavekort.

Diplomaten

Diplomaten er den som ofte vil løse konflikter på en behagelig måte. Dette gjør de gjerne ved å gi gaver.

Den diplomatiske personlighetstypen vil bruke sin velvilje og sjenerøsitet for å opprettholde forhold og løse konflikter. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Den manipulative

Den manipulative gavegiveren gir gaver hovedsakelig for å kontrollere eller sette andre i takknemlighetsgjeld.

De økonomiske støttespillerne

De økonomiske støttespillerne er besteforeldre som gir dyre julegaver til barnebarna sine. Det gjør de for at foreldrene, altså deres barn, skal slippe å bruke så mye penger på dem.