Nylig startet det en kampanje av Dyrebeskyttelsen, Mattilsynet, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk Huskattforening der de vil at katteeiere skal ta bedre ansvar for dyret sitt, da det er altfor mange hjemløse og uønskede katter i Norge.

Følg trd.by på Facebook!

- Må ta ansvar

Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen Trondheim mener den eneste måten å forebygge hjemløse katter, er å bevisstgjøre katteeiere om at de må ta et ansvar.

- De må sørge for å kastrere, ID-merke og vaksinere katten sin, presiserer hun.

Våren er tiden da kattens løpetid setter i gang, og nå legges grunnlaget for mange av dyretragediene vi ser i løpet av sommeren, forteller Wensell.

- Når folk skal på ferie opplever vi dumping av dyr. Har man ikke tenkt på å kastrere katten sin på denne tiden, bør det ringe en bjelle.

Har du hund? Da må du huske dette - ellers kan det bli dyrt!

Myter rundt kastrering

Hun mener grunner til at folk ikke kastrerer kattene sine kan være mange. Det lever fortsatt mange myter rundt hvorfor man ikke bør kastrere.

- Det er dessverre en myte om at en hunnkatter må få et kull før kastrering, men det er ikke dokumentert verken fysisk eller psykisk. Derimot kan tidlig  kastrering forebygge tidlig kastrering redusere risikoen for jursvulster, påpeker hun.

Hun legger vekt på at organisasjonen driftes 100 prosent frivillig, og det derfor er umulig for de å hjelpe alle som trenger det.

Likevel påpeker hun at alle og enhver har hjelpeplikt for dyr i nød. I tillegg har de alltid behov for fosterhjem for kattene, da Dyrebeskyttelsens brakke alltid er fylt opp.

- Vi prioriterer alltid de syke og skadde, kattunger først. Det er en tøff situasjon å sitte og prioritere, og ingen god setting å stå i, sier hun.

Denne katta ligner på en varulv, men oppfører seg som en hund.

Mørketall

På landsbasis er det rundt 5,500 dyr som får hjelp, og rundt 85 prosent av disse er katter, men det er mange mørketall mener Wensell.

- Jeg vil si at det er Norges største dyrevelferdsproblem når det kommer til kjæledyr, sier hun.

Wensell mener man bør tenke seg godt om før man skaffer seg dyr. Har man ikke økonomi til å kastrere, ID-merke og vaksinere, bør man revurdere det. Også bør man tenke på hva man skal gjøre med katten når man skal på ferie.

- En katt skal ha daglig tilsyn, og man kan få hjelp av en nabo eller slektning som man stoler på, eller man kan benytte seg av et pensjonat. Holdningen om at det ikke skal koste noe å eie en katt er feil, sier hun.

Nesten 10 000 følger Martes hunder på Instagram.