Norge har 1500 lokførere. 90 av dem er kvinner. Én av de yngste kvinnelige lokførerne er Malin Smolan Vinje (26), som for noen knappe uker siden var ferdig utdannet.

- Jeg visste ingenting om tog da jeg startet, og jeg var den eneste jenta i mitt kull. Men det gikk veldig greit, jeg ble tatt veldig godt imot og ble tatt godt vare på. Jeg følte meg aldri utenfor gruppa og fikk god hjelp fra guttene, sier Vinje.

Lik trd.by på Facebook

- Helt rådvill

Men før hun bestemte seg for å kjøre tog, så gjorde hun noe helt annet her i Trondheim. Vinje er utdannet frisør og jobbet som det i flere år. Det måtte hun gi seg med på grunn av en yrkesskade. Da prøvde hun seg på eiendomsmeglerutdanningen ved BI her i byen, men hun fant ut at det ikke var noe for henne.

- Da ble jeg helt rådvill, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle bli, sier Vinje.

Vinje hadde med andre ord aldri tenkt tanken om å bli lokomotivfører.

- Jeg hadde lyst til å prøve meg på noe som ikke alle andre gjør. Ideen om å bli lokfører kom til en dag jeg kjørte ved Marienborgtunnelen, og så et tog som kjørte ved siden av meg. Da tenkte jeg at lokfører kunne vært spennende å prøve ut, småflirer hun.

- Jobben er fantastisk

Så da pakket hun flyttelasset og vendte snuten mot Oslo.

- Utdanningen varer bare i et halvannet år, men det er et tøft løp med 15 eksamener i løpet av den korte tida.  Du burde være motivert før du hiver deg på denne utdanningen, sier hun.

- Hvordan ble du motivert? Du visste jo ikke helt hva du gikk til?

- I løpet av de første ukene har utdanningen noe som heter praksis i tog. Der får man se hvordan jobben er og hva som må til.  Etter den uka skjønte jeg at dette var noe jeg hadde lyst til. Det er veldig fint å få praksis tidlig, slik at man kan se om yrket passer for deg, sier Vinje.

- Hva er det du liker så godt med denne jobben?

- Jobben i seg selv er helt fantastisk. Det er nesten som å ha naturen som kontor. I tillegg er alle som jobber her som en familie, du møter mange trivelige folk, sier hun.

Malin Smolan Vinje ble ferdig utdannet for knappe to uker siden. Foto: Torgrim Fossnes, NSB Øst

Sikret jobb

Nå er Vinje ferdig utdannet, og har kapret seg jobb i NSB. Det er ikke uvanlig, ifølge rektor Kai Erik Jensen ved lokomotivførerutdanninga.

- Alle som har fullført utdanningen her har fått jobb etterpå. Vi sliter faktisk med å utdanne nok folk for fremtiden, sier Jensen.

Derfor vil han gjerne at flere skal gjøre som Vinje.

- Vi prøver å få flere unge kvinner til å søke, men det er ikke så lett. Derfor er det morsomt at vi har fire jenter i dette kullet som vi utdanner nå, legger han til.

Kortvokste Jørgen (23) vil ha jobb: - Husk, jeg er bare litt kortere enn deg