- Å ligge i teltet etter en lang dags marsj, fyre opp primusen, høre regnet plaske på teltduken. Det er mitt mekka, sier trondheimsmannen Børge Sollie (28).

I 2017 skal han tilbringe nesten en tredjedel av nettene utendørs. I utgangspunktet var det snakk om 50 netter, men det ble for lett. Nå er målet justert opp til 100.

- Det er gøy med store ambisjoner og mål, sier Sollie, som til daglig er sykepleier på akuttmottaket og ambulansearbeider ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Følg trd.by på Facebook

Else bor på 12 m² i Estenstadmarka

- Jeg kjenner på en uro

Han synes det er sosialt å gå på tur sammen med noen, og ofte reiser han sammen med tre andre. Men han liker også å være på tur alene. Han føler at han lærer mye om seg selv og utvikler seg i takt med antall turer i skog og mark.

- Mitt forhold til natur, friluftsliv og villmark kan fint beskrives fra en tekst jeg leste i Adresseavisen i høst, sier Sollie og viser til noen setninger fra et Tankestreif i oktober:

«En uro som enkelte av oss ikke blir kvittt, om vi er aldri så etablerte, om vi har det aldri så bra, en uro vi ikke helt klarer å sette ord på, men som ligger der og murrer og som av og til sparker oss i baken slik at vi må finne på noe, en uro som er en pest og en plage, men også en velsignelse».

- Jeg kjenner på en slik uro. Hverdagslivet med jobb, hjem og trening gir meg liksom så lite. Det å komme seg ut, snu opp ned på behovspyramiden og gå tilbake til «basic» – få dekt behovet for ly, deretter varme,vann og mat. For meg handler det mye om mestring, og det å begi seg ut på eventyr og utfordre frykt. Men vi må ikke glemme kosen heller, sier han.

Tørrsjampoen må med

Ida Marie Naavik (27) er en av de andre tre som ofte drar på tur sammen med Sollie. Hun går for minst 50 netter ute i 2017. Hun er til daglig frisør i Trondheim, og synes det er deilig med en avkobling ute i det fri.

- Jeg står innendørs hver dag og bleker og farger hår. Da blir det ekstra godt å komme seg ut i frisk luft.  Det blir avkobling på et annet nivå enn hjemme i sofaen. Og naturopplevelsene er fantastiske, sier hun.

Hun forteller at folk har blitt overrasket når hun forteller om sine friluftsinteresser, men da kjenner de ikke henne særlig godt. Hun har jobbet i Forsvaret, er utdannet lastebilsjåfør og sjonglerer mange baller i lufta ved siden av frisøryrket.

- Jeg liker å vise folk at jeg kan mer enn bare å gjøre folk fine. Mange synes kanskje det er litt skummelt å sove ute i naturen. Det er uvant og kaldt på denne tiden av året, og det kan være dårlig vær, men da er det bare ekstra gøy og utfordrende for meg, sier hun.

Gucci: Turkamerat og hund

Det er mye utstyr som må pakkes og klargjøres før en tur. Naavik har med seg det viktigste, som for eksempel tørrsjampoen. I tillegg må hun alltid ha med seg den lille hunden sin, en pomeranian som heter Gucci.

- Han er med overalt, og går hele veien selv - nesten, sier matmor.

Hun synes det er betryggende å ha med flere på tur og reiser som regel sammen med samboeren Cato Andre Svanemsli, venninna Andrea-Yvonne Lund og Børge Sollie. Guttene og jentene kjører ofte sine egne løp selv om de er sammen på tur, men folk nyter naturen på forskjellige måter.

- Det er litt i vinden å dra på tur, virker det som. Jeg har en del venner som er nysgjerrige på hva vi driver med, og jeg håper folk får opp øynene for hvor bra det er å være ute, sier hun.

Vi er kommet til årets andre uke, men allerede har gjengen rukket noen netter ute. Første natta tilbragte de ute i Bymarka på selveste nyttårsaften. I helga var de i Lierne på Isfiske.

- Jeg var en tur og sov i gapahuk i natt også, hadde liksom ikke fått nok etter helgen, sier villmarkens sønn, Børge Sollie, tirsdag.