Det er fort gjort å tenke på sjalusi som noe negativt - enten som den vonde følelsen du opplever selv, til hvor plagsomt det kan oppleves å få andres sjalusi rettet mot seg. Sjalusi ses rett og slett på som et ganske usjarmerende trekk.

I en studie mener forskere at følelsen angivelig også kan være et nyttig verktøy, skriver forskning.no.

Viktig for vennskap

Det er som regel i kjærlighetsforhold vi forbinder med sjalusi. Men ifølge den nye amerikanske studien spiller følelsen en viktig rolle i relasjoner mellom venner. Graden av sjalusi henger sammen med viktigheten av vennskapet, og kan framprovosere beskyttende adferd.

Hvis en tredjeperson kom inn og truet vennskapet, for eksempel en ny romantisk partner eller en ny venn, dukket sjalusien opp.

– Det ser ut til, utifra denne studien, at sjalusi i tilknytning til vennskap har hatt en evolusjonær funksjon. Det handler om å beskytte vennskap mot trusler. Selv om det er negative følelser og negative handlinger, synes det å ha en beskyttende funksjon i vennskapet. Det er verdifullt, akkurat som i et kjæresteforhold., sier NTNU-professor Mons Bendixen til forskning.no. Han jobber ved psykologisk intitutt, og forsker blant annet på nettopp sjalusi.

Når blir det for mye sjalusi?

Selv om følelsen av sjalusi med andre ord kan ha positive effekter på vennerelasjoner, kan det bli for mye? Når blir sjalusi sykelig?

NTNU-professoren sier at det ikke er noen fasit, men at skillet mellom vanlig, normal sjalusi og sykelig sjalusi gjerne ligger i realitetene, forteller Bendixen.

– Eksisterer en reell trussel mot forholdet, eller ikke? De som driver med behandling, behandler folk som er sykelig sjalu fordi de reagerer veldig sterkt på små ting hos partneren - for eksempel at de snakker med en annen person. De lager mye drama i hodet sitt, forklarer Bendixen til nettstedet.