Trd. by møter hovedlærer og studenter ved interiørlinjen på Høyskolen Kristiania i Trondheim. Lærer Zinnia Disington Simonsen har ledet studentene Julie Sandersen, Wenche Strøm, Elise Krøgenes, Anna Sporild og Martine Bøe gjennom sitt første år ved skolen, der de har jobbet med privat bolig. Studentene studerer nå på det andre og siste året av fagskoleutdanningen.

- Det er et stort fag med alt fra stilhistorie og arkitektur til produkt- og materialvalg, romopplevelse, miljø og funksjonalitet som hovedessens, forklarer Simonsen.

Martine Bøe, Anna Sporild og Elise Krøgenes studerer interiør for andre året, og har mange innspill til høstens interiørtrender. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

- Interiør er så mye mer enn puter og gardiner, det kommer mer i annen rekke. Vi jobber mye med det tekniske rundt funksjonalitet, sier Martine Bøe.

Likevel har både hovedlærer Simonsen og studentene klare meninger om hva som gjelder i høst. Til samme tid vektlegger samtlige at selv om enkelte trender kan dominere, er det viktigste å tenke langsiktig og det å velge det som passer best for en selv.

- Det å ha det koslig og å trives i hjemmet kommer foran ulike stiler og trender.

PÅ MØBELJAKT? Her kan du gjøre bruktkupp i Trondheim

1. Varme og kalde farger i kontrast

Det er en stund siden det hvite hjemmet ble avløst av flere farger, og nå i høst skal det hvite og kjølige gjerne erstattes av det lune og hjemmekoslige med varme jordtoner. Også interiørarkitekt Helen Mikalsen i Trondheim har tro på dempede farger nå i høst.

Interiørdesigner Helen Mikalsen spekulerer i om inntoget av flere dype farger setter det hvite og grå til side, noe som kanskje kan utfordre den typiske skandinaviske stilen.

- Fargene går nå mot brune og brente toner, dempede farger med mye sort i seg og er satt sammen ton-i-ton på en veldig fin måte i Jotuns nye fargepalett, «Rythm of life». De har laget et enkelt system for å kombinere monokrone fargensettinger med hverandre.

Den monokrome fargepaletten går nemlig aldri av moten. Disse fargene er gjerne mørke og sofistikerte, men kan også være enhver fargesammensetning som presenterer en farge eller flere nyanser av samme farge.

- Høsten byr opp til et spill av varme farger, men gjerne i kontrast til de kalde. Den varme paletten holder seg som et monokromt fundament som fortsatt gjør seg gjeldende gjennom dype, støvete farger med mye sorthet, sier Simonsen.

Interiørarkitekt Helen Mikalsen forklarer at blå toner som kom i 2016 står seg fortsatt, samt lilla og sennepsgult og ikke minst mer intensive jordfarger som mørkerøde toner, 70-tallsbrunt og grønt.

- Også svart på svart ser vi i eksklusivt interiør. Du må tørre å sette farge på både interiørdetaljer og vegger.

- Delelementer i rommet følges av andre nyanser i samme farge, på for eksempel listverk, tak, vegger, og andre gjenstander. Tekstiler er med på å forsterke dette ved bruk av samme fargeskala, men gis liv gjennom bruk av ulike overflater og struktur, forklarer Simonsen.

- Rosa og oransje-rødt, gult og spesielt brunt er meget aktuelle farger for høsten og vinteren. Men det er gjerne satt opp imot blågrønne toner som nå har vært gjeldende i lengre tid, eller sterkere og klarere utgave av den ”skitne” basisfargen. Sorte detaljer holder seg også gjennom høsten. Å bryte opp veggen i to farger, er også en sterk trend som blant annet Jotun Lady vektlegger.

2. Planter som møbler

Grønne planter har lenge vært en stor del av interiørbildet, men ifølge interiørstudentene er planter fremtredende som aldri før fremover.

- Det vil bli bare mer og mer av planter i hjemmet, og der de tidligere har hatt sin plass i vinduskarmen, trekkes de nå også inn i rommet, sier Martine Bøe, og høster anerkjennende blikk fra de andre.

Eksotiske planter kan skape liv i hjemmet, gjerne plassert i blomsterkasser både på gulv, vegger og andre overflater.

HJEMME HOS INTERIØRDESIGNER: – Bare sofaen på stua er kjøpt ny

3. Vevde tekstiler, velur og afrikansk estetikk

- Bruken av tekstiler i mer enkle moderne hjem er jo kommet for fullt, og det er ikke noe unntak for denne høsten. Gjerne gardiner som går fra tak til gulv, og som kan flyttes som et sceneteppe fra vindu og over til vegg, enten ved hjelp av skinner i tak, eller festet øverst i overgangen fra vegg til tak, sier Zinnia Disington Simonsen.

Zinnia Disington Simonsen Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Med andre ord, et oppheng som ikke gjør noe ut av seg, men som gir stor fleksibilitet i bruk - kanskje også som romdeler.

- Der det har vært store, åpne løsninger før, er det mer romfordeling nå. Du kan ha ulike soneinndelinger i rom ved hjelp av gardiner eller ulike fargesoner i ett og samme rom, sier Anna Sporild.

Tekstilet i seg selv er gjerne i naturmaterialer som vevd bomull, ull, lin - eller velour. Alt ifra transparente utgaver som lar lyset slippe igjennom og slik fremhever materialiteten i tekstilet, til de mer tette i blant annet velour. Gjerne ton i ton med veggfargen.

- Gardiner fra tak til gulv og gjerne over en hel vegg, sofaer med mykere former og lune stoffer, stein, velour, tre, metaller, brukte unike ting og møbler og miks av ton-i-ton farger er trenden sammenfattet høsten 2017, mener Helen Mikalsen.

- Den samme bruken av tekstiler ser vi i møbler, hvor enkle møbelkropper polstres med tyngre tekstiler, som velur eller mer markante vevninger. Marokkanske håndlagde og vintage tepper, enten på gulv eller vegg, gir interiøret spenning og bevegelse, samt sper på med farger i det til dels monokrome rommet, sier Zinnia Disington Simonsen.

4. Stein, messing, krom og stål

- Lamper og objekter i ulike metaller er fortsatt gjeldende, og gjerne kombinasjonen av varme som messing, og kalde som krom og stål. På steinfronten vil vi nok fortsatt se en del marmor, gjerne i den grønne skalaen, men de viderekommende er allerede godt i gang med å anvende andre og mer spenstige steinvalg, som for eksempel grønn og brun onyx jade-stein.

Studentene har plukket frem flere steinblokker i ulike farger og mønstre for å illustrere.

- Det er mer dype kolører, marmor er fortsatt et trygt valg, men det er mer farger og mønstre som kan gi varme til enkle miljøer.

Marmor og stein har vært inne en stund, men nå er det tid for å eksperimentere mer med farger og mønstre. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Simonsen mener både polerte og ubehandlet stein er en stor trend nå i høst, og gjerne i kombinasjon med hverandre.

- Som en kontrast til myk velour er det fint å  bryte med harde materialer, slik som stål og metall og gjerne hvite metaller eller matt svart. Men vi vil fortsatt se mye messing rotting, kork og lyse tresorter, sier Helen Mikalsen.

- Bruken av terrazzo er vedvarende både i fliser og gjenstander, og fargevalgene blir mer og mer spenstige, i grønt, rød-oransje og blått. Glass og farget speil gir rommet bevegelse, refleksjon og dybde.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

5. Økologi og bærekraft

- Det lokale og kortreiste er fortsatt i fokus, men nå også i kombinasjon med vintage tekstiler og stentøy fra andre verdensdeler.«Slow living» som livsstil, og produkter i høy kvalitet gjenspeiler tanken om langsiktige innvesteringer, og gjenstander som eldes med skjønnhet, sier Zinnia Disington Simonsen.

Hun forklarer at land som USA gjerne ser mot Europa når det gjelder interiør og materialbruk. Skandinaviske kvalitetsvarer står høyt i kurs, og er gjerne holdbart og organisk.

- I år skal vi egentlig ikke følge trender, men vi ser jo noen tilbakevendende farger og detaljer som oppdaterer interiøret med 70-tallsinspirerte og matte farger, mener Helen Mikalsen. Unike møbler og personlige detaljer, miks noe brukt i kombinasjon med luksus, miljøbevissthet og å åpne seg for fargebruk hjelper deg å få til det, råder Mikalsen.

Mikalsen mener den største trenden er å finne den personlige stilen, noe som kan være vanskelig. Også Zinnia Disington Simonsen råder folk til å unngå masseproduserte gjenstander som «alle har».

- Interiørelementer som er masseprodusert og som får mye medieoppmerksomhet, blir man bare lei av. Det har ingen personlighet.

Hun trekker også frem malingsalternativer som satser på naturbaserte ingredienser, noe som er høyst aktuelt.

- Dette reflekteres også i anvendelsen av ulike teksturer og overflatebehandlinger som gir rommet lunhet og ro. Matte overflater er fortsatt gjeldende.