Nå bugner butikkene over av julepynt og -stæsj – om det så skal på treet, skjenken eller på dorullholderen.

Er du en av dem som allerede har pynta til jul? Dette sier juleeksperten om det.

En som ikke er noen fan av trenden med å pynte tidlig til jul, er interiørekspert Halvor Bakke, kjent fra blant annet «Eventyrlig Oppussing» på TV 3 og Viaplay.

– Alt for mange setter inn et falskt plastikkjuletre allerede tidlig i november. Det er for meg helt feil, sier Bakke, som selv setter inn og pynter treet lille juleaften.

På lillejuleaften slår julefreden inn hos Bakke, gjerne med et hav med levende lys, fyr i peisen, et glass hverdagsbobler og de klassiske julesangene på høyttalerne, sier han. Foto: Ragnar Hartvig

Interiøreksperten

Bakke ser en tydelig økning av naturmaterialer og jordtoner, både som julepynt og dekor. Selv liker han egentlig ikke å snakke om trender til jul.

– Jeg liker ikke å snakke om trender til jul. Høytiden er full av tradisjoner og minner, og her håper jeg at hver enkelt lager sine egne tradisjoner. Helt fritt for trender, sier Bakke, som likevel unngår den tradisjonelle rødfargen hjemme hos seg.

– Jeg elsker å bruke naturlige elementer som mose, kongler, gran og kvister. Alt gratis rett utenfor døra. Dette sammen med klassiske hvite juleblomster, som hvite julestjerner, hyasinter og amaryllis, sier han.

– Dette er for meg den ultimate julepynten, sier Bakke.

Hva sier butikkene?

Vi har også hørt med flere butikker i Trondheim om hva som stikker seg ut hos dem i år.

Ting

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

1. Hva er den store trenden i år?

– Vi har noen filtfigurer vi selger masse av, som er små julemus og som har forskjellige navn. Du har Mette Slåssmus, Aurora Skogsmus og Dæhlie Turmus og mange gjengangere. Det kommer nye hvert år, sier Anita Aune, daglig leder ved Ting i Trondheim.

– Vi trenger litt glede, og mange kjøper dem for å henge på treet, kvister eller for å gi bort, sier hun.

Kunne du tenkt deg å fylle juletreet med disse? Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

2. Hva har dere rukket å selge mest av?

– Det er fortsatt tidlig, men papirjuletre har vi solgt mye av. Du kan ha de overalt, de er til greie priser og du kan bare brette dem sammen igjen. Du kan bruke dem år etter år, sier Aune, som ellers forteller at det går mye julelys og alt som lukter jul før jul.

Søstrene Grene

1. Hva er den store trenden i år?

– Det er naturfarger, som grønn, brun og hvit. Vi har adventsstjerner som ikke er som den typiske stjerna, men mer som snøfnugg. Folk vil ikke ha typisk rød jul, sier Marte Hjertås, vikarierende daglig leder ved Søstrene Grene på Sirkus Shopping.

2. Hva har dere rukket å selge mest av?

– Vi har en adventskalender som ser ut som et pepperkakehus, som har vært veldig populær. Den er veldig fin, og vi har sett flere influensere som har reklamert for den. Det hjelper jo, sier Hjertås, som forteller at det er nå fremover julehandelen virkelig begynner.

Nest Shop

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

1. Hva er den store trenden i år?

– Vår jul er utradisjonell, samtidig som den har elementer av klassisk. Når jeg sier utradisjonell, så har vi små figurer som er formet som frukt, en sardinboks, cocktailglass og en flaske med gin, sier Ida Daling, sjef for Nest Shop, som i høst åpnet butikk i Midtbyen.

– Det er ting med litt humor, som ting formet som frukt, som du ikke nødvendigvis forbinder med jul og som er laget om til julepynt, sier Daling. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

2. Hva har dere rukket å selge mest av?

– Det er det vi selger mest av. Folk er tidlig ute, og trenden med å pynte lille juleaften må være litt ferdig. Vi selger også veldig mye lys, som folk liker å pynte med, sier Daling.