– Han er som en gal hostel-eier, spøker Max Handley (19) fra Australia, mens han nikker til Christian Øie (30) som sitter ved siden av ham ved frokostbordet.

Følg trd.by på Facebook

Gjester fra 29 land

Handleys reise verden rundt nærmer seg slutten, men han måtte innom Norge på veien.

Reisebudsjettet begynner å gå tomt, det har ført til at 19-åringen må tenke litt alternativt når det kommer til overnatting.

Så hvorfor ikke sjekke inn hos en totalt fremmed, sove på sofaen og ikke betale en eneste krone?

God plan! Men Handley er ikke den første innom boligen på Hundvåg.

Personer fra blant annet Spania, Russland, Brasil og Hellas har vært her før.

Totalt har nærmere 150 personer fra 29 land lagt seg til å sove i huset til 30-åringen fra Stavanger.

– Det er veldig sosialt, også liker jeg ikke å spise alene, sier Øie og smiler.

På profilen til Øie er det mulig å se hvilke nasjonaliteter som har vært på overnattingsbesøk. Foto: Skjermdump Couchsurfing.com

12 millioner medlemmer

Ideen til Couchsurfing (sofasurfing på godt norsk) begynte i 1999, da en av grunnleggerne lette etter en plass å bo på Island.

Penger var det ikke mye av, derfor sendte han flere e-poster til studenter på øya, for å høre om noen kunne hjelpe til med å skaffe ham tak over hodet.

Responsen var massiv, og i 2004 så nettsiden couchsurfing.com dagens lys for første gang.

Der er det mulig å lage en profil, fortelle litt om egne interesser og laste opp bilder av både deg selv og hjemmet ditt.

I dag har nettstedet 12 millioner medlemmer, fordelt på 200.000 byer verden over. Det er valgfritt om du ønsker å låne ut sofaen din til en gjest, eller om du kun vil sove hos andre.

Etter besøket kan begge parter legge igjen en tilbakemelding på hvordan oppholdet har vært. Denne referansen kan hvem som helst på nettstedet lese.

Du tjener ikke en krone, alt du får er god karma og en sosial opplevelse. Du gir en fremmed person en plass å sove, eller som Couchsurfing selv kaller dem: Venner som du ikke har truffet ennå.

– Dette gjør livet mitt rikere. Jeg får høre historier fra folk jeg aldri har møtt, jeg har fått venner over hele verden. Da jeg dro hjem fra en ferie i Øst-Europa, hadde jeg 18 reunions med folk som hadde sovet hos meg, sier Øie.

En av gjestene som 30-åringen har hatt på besøk, var veldig flink til å tegne. Da gjesten dro, fikk Øie en tegning av seg selv i gave. På tegningen står det: «For the coolest person ever». Den henger på veggen hjemme i stua. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Vil ikke ta betalt

30-åringen har vært på Couchsurfing i snart sju år. Han jobber som daglig leder ved Jernia-butikken på Hundvåg, rett nedenfor huset.

Selv beskriver Øie seg som en ganske stor Stavanger-patriot. Det tar han med seg inn i Couchsurfing-universet.

– De som kommer hit liker godt å finne på noe, og jeg liker godt å vise fram byen og området. Så er det moro å gjøre litt ekstra slik at ferien går fra å være bra, til veldig bra, sier han.

– Men du kunne jo tatt deg betalt? Hva med Airbnb for eksempel?

– Jeg har tenkt på det, men dersom Max var en kunde, ville forholdet mellom oss vært annerledes. Nå er det mer en casual stil. Hvis folk booker dette gjennom Airbnb, må jeg oppføre meg, sier Øie og ler.

Enorm Airbnb-vekst i Trondheim: - Det gjør at du får bo som de innfødte

Max Handley (t.v.) er fra Australia og er snart ferdig med en reise jorda rundt. Via Couchsurfing skaffet han seg husly hos Christian Øie fra Stavanger. Der bor australieren helt gratis. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Fantastiske opplevelser

Australieren Handley forteller at han har brukt Couchsurfing tidligere, blant annet i Frankrike.

– Men Christian er den beste verten jeg har hatt, uten tvil, understreker 19-åringen.

Når Handley kommer tilbake til Australia, planlegger han også å åpne hjemmet sitt for ukjente reiselystne.

Begge forstår skepsisen mange har til å invitere ukjente inn i huset, men Øie har ikke hatt noen dårlige opplevelser.

– Det er vanligvis fantastisk hver gang.

– Er det en opplevelse som sitter godt igjen?

– Det var veldig kult å ta med en surfer på fjelltur med foreldrene mine. Jeg har også hatt to franskmenn som hjalp meg under ølfestivalen What's Brewing, men her kunne jeg gitt deg 150 forskjellige svar. Det blir som å ha 20 barn og spørre hvem som er favoritten, sier Øie.

– Hvor lenge holder du på med dette?

– Jeg føler aldri at jeg må ha tid for meg selv. Dette er en del av meg nå. Jeg slutter kanskje når jeg får meg ei kone, men jeg ser ingen grunn til å stoppe nå, sier 30-åringen.