- Min vei til cøliaki-diagnosen har nok vært mer kronglete enn gjennomsnittet. Vanligvis tar en diagnoseutredning omtrent seks måneder i Norge. For meg tok det over elleve år fra jeg merket de første symptomene. Spør du foreldrene mine, har jeg vært syk siden jeg var tenåring, forklarer Ingvild Kristine Ofstad (36).

31 år gammel begynte hun å blogge i desember 2011, mens hun bodde i Australia. I løpet av seks måneder ble bloggen den største glutenfrie bloggen i Australia på den tiden, og siden den gang har den vært en heltidsjobb for Ofstad.

- Jeg ønsker at bloggen skal være en positiv plass å være. Når du har lært deg å leve med å være cøliaker eller intolerant, er det faktisk enkelt etterhvert. Det finnes heldigvis gode løsninger.

Feil diagnose 15 ganger

Ofstad er født og oppvokst i Trondheim. Hun flyttet til London da hun var 21 år gammel, og har også bodd i Australia og New Zealand, men flyttet tilbake til trønderhovedstaden for to år siden. I årene før diagnosen la hun bak seg en reise med mye sykdom.

- Jeg var veldig uheldig. Jeg tok min første gastroskopi i en alder av 21 år, som var negativ. På denne tiden hadde jeg lette til moderate symptomer.

Hun forklarer at negative prøver kan forekomme, og at det gjerne er først etter at du har blitt veldig dårlig at prøvene viser et positivt resultat for cøliaki. En negativ prøve kan bety at tarmtottene i tynntarmen ennå ikke har blitt tilstrekkelig ødelagt, eller at man, som i Ofstads tilfelle, har begått den vanlige tabben det er å kutte ut gluten før utredningen, noe som ofte gir et negativt resultat.

Ofstad forklarer at det er slags sorgopplevelse å bli fratatt mat som du elsker, siden mat er en veldig viktig del av livet, både kulturelt og sosialt. Foto: Ingvild Kristine Ofstad

- Under en ferie for å feire 30-årsdagen min fikk jeg derimot en salmonellainfeksjon, der jeg ble veldig dårlig. Etter at salmonellainfeksjonen var ferdigbehandlet, ble jeg derimot ikke bedre. Tvert imot forverret tilstanden seg stadig. Jeg var fryktelig syk i ni måneder, en rekke antibiotikakurer sviktet, og legene klarte ikke å finne ut av hva som var galt.

Ofstad forteller om det hun opplevde som til tider dårlig oppfølging, og en urovekkende mangel på kunnskap.

- En av legene sa faktisk at "han ikke trodde noe på den der glutengreia". Jeg mista hår, neglene fliset av i tynne flak, jeg fikk ustanselige influensaer og betennelser, og det var et skikkelig smertehelvete. Jeg tenkte at om livet skal være som dette, er det nesten ikke verdt det.

På denne tiden pendlet hun mellom Trondheim, Oslo og London. Men da hun flyttet til Australia, kom omsider den riktige diagnosen.

- Jeg tok en ny gastroskopi, og der fant de ut med en gang at jeg var cøliakier. Og det var da jeg valgte å starte bloggen, forklarer Ofstad.

Vil hjelpe andre

Med bloggen glutenfreelifesaver.no ønsker hun å rekke ut en hjelpende hånd til andre som sliter med å navigere i glutenlandskapet. Her deler hun sin egen historie, gir råd om hvilke matvarer som ikke inneholder gluten, og kommer med mange glutenfrie oppskrifter. Dette var informasjon hun selv savnet da hun omsider fikk riktig diagnose.

- Jeg følte meg veldig alene, og slet med å finne informasjon og opplevde at det var lite kompetanse der ute. Jeg måtte finne informasjon selv, ofte fra utenlandske blogger, studier og legetidsskrifter, forklarer hun.

Ofstad har fått hjelp med bloggen fra andre gjennom årene, men for det meste kokkelerer og skriver hun alt selv. I tillegg har hun også laget en e-kokebok som folk kan laste ned gratis fra bloggen.

- Da jeg bodde i Australia savnet jeg norsk mat, og det jeg ikke fikk tak i, ja det måtte jeg lage selv. Jeg har gjort alt fra å sylte min egen sylteagurk til å lage egen leverpostei, ler hun.

Ingvild Kristine Ofstad deler flertallige glutenfrie oppskrifter med sine lesere på bloggen. Her en glutenfri lasagne. Foto: Ingvild Kristine Ofstad

- Det var så lite glutenfrie alternativer å velge i, spesielt den gang, også i Norge. Jeg forsøker å gjenskape det jeg liker selv, lage akkurat det jeg har lyst på, i tillegg til det som er i vinden for tiden.

- En form for sorgprosess

I følge Norsk Cøliakiforening antas det at det i dag er 7-8 prosent av befolkningen som ikke tåler gluten. Alle disse har en form for glutenrelatert sykdom, enten det er cøliaki, hveteallergi, den sjeldne dermatitis herpetiformis, eller den mer vanlige ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Ofstad er en av de antatte 1-2 prosentene av den norske befolkningen som har cøliaki.

- Hva følte du da du omsider fikk riktig diagnose?

- Jeg husker det som en todelt greie. Det er kanskje verre for en person som ikke har vært syk så lenge som det jeg var. Men med 15 feildiagnoser, kom det som en ekstrem lettelse. Endelig ble jeg trodd, og endelig fikk jeg svar! Men det er klart at det trillet noen tårer.

Hun forklarer den overveldende tanken på at hun aldri uten videre kunne ta seg ei skive brødskiv, drikke en øl, eller nyte en kanelbolle.

- Det var en lettelse å få diagnosen, men en slags sorgprosess til samme tid, sier hun, og forklarer at sykdommen ikke bare påvirker deg selv, men også alle andre rundt deg.

Brød inneholder som kjent gluten. Ingvild Kristine har oppskrifter på glutenfritt brød, her som en mango bruchetta. Foto: Ingvild Kristine Ofstad

- Venner og familie gjør så godt de kan, men det er ikke så enkelt. De kan gjøre deg syke uten å mene det, og det er klart at jeg ikke vil såre mamma og si at alle de timene hun har brukt på å lage mat har blitt gjort feil.

- For alle som har et problem med mat, handler det om livskvalitet.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook